Mijn eerste ervaring met mijn automatische brouwketel

Voorheen gebruikten we een elektrische brouwpan om bier te brouwen. Nu ik regelmatig bij brouwers over de vloer kom, zie ik hoe belangrijk het is dat je het brouwproces makkelijk maakt voor jezelf. Om het brouwen makkelijker te maken heb ik een automatische brouwketel gekocht. Ik deel graag mijn eerste ervaring met je!

Arsegan Easybrew 30 liter

Voorheen brouwde ik altijd samen met mijn maten uit Noordwijkerhout. We hadden samen een startersset met brouwapparatuur gekocht met daarbij een elektrische brouwpan. Het nadeel was alleen dat ik in Nijkerk woon, waardoor ik nooit in mijn eentje kon gaan brouwen. Het werd dus tijd om een eigen set aan te schaffen. De brouwketel die ik gekocht heb is de Arsegan Easybrew 30 liter (deze is van de Brouwmarkt, maar bij Brouwland heet dezelfde ketel Brewmonk). Deze automatische ketel heeft nog geen 400 euro gekost en als je dat vergelijkt met de duurdere Grainfathers of Speidels, vind ik dat het een prima instapketel is. Ik was even bang dat (omdat hij een stuk goedkoper is dan de andere merken) hij er ook goedkoop uit zou zien. Dit vind ik niet het geval. Ik vind hem er stevig uitzien en hij doet wat hij moet doen.

Rondpompen

Een voordeel van een automatische brouwketel is dat hij de wort rondpompt. Bij de elektrische pan die we normaal gebruikten moest je goed blijven roeren, omdat anders de mout naar de bodem zakt en dus op de verwarmingselementen gaat aanbakken. Dit zorgt er weer voor dat je een verbrande geur en smaak in je bier krijgt. Bij de automatische brouwketel gebruik je een filterkuip die als het ware als een dubbele bodem werkt. De mout komt dus niet op de verwarmingselementen. Door de pomp die ingebouwd zit in de Arsegan wordt de wort rondgepompt: het wordt van onder weggepompt en komt terecht op de mout. Vervolgens zakt het weer naar beneden, door de mout.

Temperatuur & timer

Een bijkomend voordeel van een automatische ketel is dat de temperatuur in te stellen is en dat deze ook op de ingestelde temperatuur wordt gehouden tijdens het maischen. Daarnaast kun je ook instellen hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden. Deze timer gaat lopen wanneer de gewenste temperatuur is behaald en stopt met verwarmen als de timer afgaat.

Dus: temperatuur instellen, dan de timer en start! Kind kan de was doen! Nu een paar weken wachten tot ik het eindresultaat mag proeven!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.