Mijn eerste ervaring met mijn automatische brouwketel
Voorheen gebruikten we een elektrische brouwpan om bier te brouwen. Nu ik regelmatig bij brouwers over de vloer kom, zie ik hoe belangrijk het is dat je het brouwproces makkelijk maakt voor jezelf. Om het brouwen makkelijker te maken heb ik een automatische brouwketel gekocht. Ik deel graag mijn eerste ervaring met je!
Arsegan Easybrew 30 liter
Voorheen brouwde ik altijd samen met mijn maten uit Noordwijkerhout. We hadden samen een startersset met brouwapparatuur gekocht met daarbij een elektrische brouwpan. Het nadeel was alleen dat ik in Nijkerk woon, waardoor ik nooit in mijn eentje kon gaan brouwen. Het werd dus tijd om een eigen set aan te schaffen. De brouwketel die ik gekocht heb is de Arsegan Easybrew 30 liter (deze is van de Brouwmarkt, maar bij Brouwland heet dezelfde ketel Brewmonk). Deze automatische ketel heeft nog geen 400 euro gekost en als je dat vergelijkt met de duurdere Grainfathers of Speidels, vind ik dat het een prima instapketel is. Ik was even bang dat (omdat hij een stuk goedkoper is dan de andere merken) hij er ook goedkoop uit zou zien. Dit vind ik niet het geval. Ik vind hem er stevig uitzien en hij doet wat hij moet doen.
Rondpompen
Een voordeel van een automatische brouwketel is dat hij de wort rondpompt. Bij de elektrische pan die we normaal gebruikten moest je goed blijven roeren, omdat anders de mout naar de bodem zakt en dus op de verwarmingselementen gaat aanbakken. Dit zorgt er weer voor dat je een verbrande geur en smaak in je bier krijgt. Bij de automatische brouwketel gebruik je een filterkuip die als het ware als een dubbele bodem werkt. De mout komt dus niet op de verwarmingselementen. Door de pomp die ingebouwd zit in de Arsegan wordt de wort rondgepompt: het wordt van onder weggepompt en komt terecht op de mout. Vervolgens zakt het weer naar beneden, door de mout.
Temperatuur & timer
Een bijkomend voordeel van een automatische ketel is dat de temperatuur in te stellen is en dat deze ook op de ingestelde temperatuur wordt gehouden tijdens het maischen. Daarnaast kun je ook instellen hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden. Deze timer gaat lopen wanneer de gewenste temperatuur is behaald en stopt met verwarmen als de timer afgaat.
Dus: temperatuur instellen, dan de timer en start! Kind kan de was doen! Nu een paar weken wachten tot ik het eindresultaat mag proeven!
En hoe is het bier geworden? Ik zit ook te denken aan een Arsegan Easybrew 30 liter.
Het is lekker! Je merkt wel dat hij even moet lageren voordat hij op zijn best is, maar zeker met hoge temperaturen is hij lekker fris! Heb inmiddels ook een I.P.A. gebrouwen en een red ale. Ben erg blij met de aanschaf van de Arsegan. Hij werkt erg fijn!
Hello, may I ask, are you satified with this microbrewery?
Hi Roman,
Yes, I’m happy with this kettle. It’s easy to use: you can set a timer and temperature.
Hi Fabian, wij zijn ook op zoek naar een alles in 1 systeem, nu heb ik begrepen dat er “maar” 27ltr in gaat zou dus +/- 23ltr bier opleveren, kun je dit beamen?
Er zou 30 liter in moeten kunnen, volgens mij. Echter, als je er 30 liter in doet – plus de mout – krijg je natte voeten! 😉
ben erg nieuwsgierig , heb je zelf een recept uitgeprobeerd of gebruik gemaakt van de moutpakketten van Arsegan? Ik meen op de foto iets te herkennen namelijk 😉
Hoi Martin, Ik heb zelf een recept uitgetest. Het leuke aan brouwen vind ik het uitproberen, dus zou niet zo snel een standaard pakket kopen.
Dag Fabian
Heb je nog problemen met het dicht slaan van het beslag bij het uitnemen van de filter ?
En hoe ga je om met het mee koken van bijvoorbeeld hop bellen ?
Ben zelf niet zo’n fan van meekoken in een zakske,
Mvrgr Bert Janssen
Hoi Bert, ik heb zelf geen problemen met het filter. Misschien moet je grover maischen?
Wat betreft de hopbellen: ik gebruik vaak pellets. Ik hoor van veel brouwers dat ze pellets gebruiken omdat anders de bellen zorgen voor een verstopping. De pellets doe ik wel altijd nog in een zakje. Heb het idee dat ik het daarmee bij elkaar houd, zodat ik minder moeite hoef te doen om mijn ketel aan het eind schoon te maken… Ik heb daar namelijk een hekel aan. Waarom wil jij het niet meekoken in een zakje?
Wij (groep vrienden) willen ook gaan brouwen met deze ketel. Is het echt all-in-one of dien je daarnaast nog een pan aan te schaffen. Kan jij aangeven hoe het proces met deze ketel gaat? Hoe koel jij het gebrouwen bier? Hoe maak jij de ketel schoon?
Veel vragen, maar zijn nieuwsgierig. Hoor graag jouw reactie.
Hoi Edwin,
De ketel is all-in-one, dus je hoeft geen pan meer aan te schaffen. Het handige aan de ketel is de korf voor de mout. Hierdoor kun je makkelijk de mout uit het beslag halen. Koelen doe ik met de bijgeleverde koelspiraal. Let op, hier moet je nog wel zelf de slangen voor kopen. Schoonmaken doe ik met Puro Oxi. Ik raad de ketel zeker aan. Is betaalbaar en doet wat het moet doen. Tip: zoek even op YouTube of er inmiddels al een filmpje over deze ketel staat. Ook kan de naam Klarstein je daarbij helpen. Is dezelfde ketel…
Hoi Fabian, voor het spoelen zul je toch ook een pan moeten hebben of doe je dat op een andere manier ?
Ik ben voornemens om de 50 literversie aan te schaffen en daarvoor m’n ouwe brouwketel te gebruiken om het spoelwater op temperatuur te houden. Ook ben ik benieuwd naar de capaciteit van het verwarmingselement. Krijgt ie het wort vlug aan de kook ?
Hoi John, het is wel handig als je een extra pan hebt, dat scheelt tijd! Zelf doe ik het met water uit de kraan (we hebben thuis een kokendwaterkraan, dus heet water kan ik zo tappen…)
Qua vermogen zit het wel goed bij deze ketel. Ik vind dat de temperatuur snel oploopt!
Hi Fabian,
Kun je me aangeven hoelang een brouwproces gemiddeld duurt met deze ketel?
Hoi Sjef,
Dit hangt deels af van hoe lang je moet maischen, koken en de hoeveelheid water dat je moet verwarmen. Wat ik wel fijn vind aan deze ketel is dat hij sneller opwarmt dan mijn vorige ketel. Daar win je natuurlijk tijd mee. Gemiddeld duurt een brouwsessie bij mij een uur of 4.
Hoi Fabian, ik gebruik een oudere versie van deze ketel (zonder wortpomp) en merk dat de temperatuur die de ketel aangeeft niet overeenkomt met de daadwerkelijke temperatuur van de maisch. Voor de juiste temperatuur gebruik ik daarom een losse thermometer. Hoe betrouwbaar is de temperatuur bij jouw ketel?
Hoi Pascal, ik heb het eigenlijk nooit getest. Ik ga komend weekend weer brouwen, dus dan zal ik het eens vergelijken!
Hey,
Ik ben wellicht ook van plan deze aan te schaffen binnenkort. Wordt dit apparaat aan de buitenkant ook heet? Zie namelijk dat je ook isolatie materiaal hiervoor kan kopen.
En ben je blij met het huidige bier wat je maakt, tip of tricks voor als je er zo 1 aanschaft?
Met vriendelijke groet,
Mats
Hoi Mats,
De ketel wordt aan de buitenkant aardig heet. Dat isolatiemateriaal is ervoor dat je minder snel moet bijwarmen, omdat warmte beter binnen blijft. Zelf gebruik ik niet zo’n isolatiemantel, maar een vriend van me gebruikt hem wel.
Ik ben zelf enthousiast over de ketel en het bier dat eruit komt. Een tip: blijven roeren tussendoor. Anders is je sg een stuk lager!
Dag Fabian,
zojuist heb ik de brewmonk 30 besteld en ik kom diverse filmpjes op YouTube tegen waarbij de ene gebruiker wel de bovenste filterplaat gebruikt en ander weer niet. Om af en toe ook te kunnen roeren zou ik de bovenste plaat liever niet gebruiken tijdens het maischen en alleen voor het spoelen. Heb jij hier ervaring mee en hoe groot is de kans dat er dan wort met moutresten door de afvoerpijp gaat stromen? Ik wil natuurlijk wel voorkomen dat er moutresten op de bodem onder het filter gaat komen.
Hey!
Ik gebruik de bovenste plaat ook niet. Je moet goed blijven roeren tijdens het brouwen. Anders is je sg een stukje lager. De pomp van de easybrew is wel gevoelig voor moutresten, dus je moet uitkijken dat je wort niet over het pijpje kan gaan. Als je pomp verstopt zit, kun je het beste de pomp uit zetten en vervolgens weer aan. Dit een paar keer herhalen. Dan doet hij het bij mij vaak weer!
Succes met brouwen!
Je kunt de kraan van de pomp “knijpen” om te voorkomen dat de wort in het overloop pijpje stroomt. Maar dan kan het onder de korf aan branden. Dan moet je misschien grover schroten, maar dat wordt moeilijker als je geschrote mout inkoopt. Hoe krijg je de aangebrande laag weg. Ik vind dat schoonmaakazijn ook niet helpt.
ovenreiniger op basis van natronloog, caustic soda is het beste. RVS verdraagd dat prima. Even laten inwerken en dan afvegen. Geen schuurmiddelen gebruiken. En denk om je handen!!
Hoi Marc,
Bedankt voor de tip!
Hoi fabian,
Wij hebben oom een automatische ketel, we hebben soms nog wel redelijk troebel bier nadat we dit filteren.
Hoe filteren jij/jullie om een zo helder mogelijk bier te krijgen?
Hallo brouwers,
Zijn er misschien mensen die geinteresseerd zijn in de gezamenlijke aanschaf van een Easybrew 30-plus, omgeving Tilburg? Ik wil graag mijn oude hobby weer oppakken maar voor mij is het mogelijk om (aanvankelijk) een ketel te delen met mensen die ook af en toe brouwen.