Welk bier drink je bij warm weer?

Je kent ze wel: van die warme zomerdagen die je natuurlijk het liefst doorbrengt op het terras met een biertje voor je neus. Door de toename van het aantal speciaalbieren in de horeca kan ik me voorstellen dat je niet weet welke je moet kiezen. In dit artikel verklap ik je mijn favoriete zomerbiersoorten (in willekeurige volgorde, behalve de Geuze!)

Geuze

Je moet er van houden, maar deze biersoort staat bij mij op nummer 1. Een geuze (of op zijn Frans Gueuze) is een zuur bier, waardoor hij erg verfrissend is op warme dagen. Geuzebier wordt ook wel de champagne onder de bieren genoemd omdat het lijkt alsof er een engeltje op je tong piest. De basis van een Geuze is een Lambiek, maar doordat deze minstens 2 jaar in een vat heeft liggen vergisten wordt het zuur en krijgt het een typische smaak.

Kriek

Een Kriek is een bekende Lambiek en heet Kriek omdat er krieken (zure kersen) aan toegevoegd zijn. Bij veel mensen staat Kriekbier bekend als een vrouwenbiertje, maar ik vind dat vooroordelen maar eens overboord gegooid moeten worden. Begin dit jaar heb ik in Gent (bij biercafé De Dulle Griet) een Petrus Aged Red gedronken. Deze heeft liggen rijpen in eiken houten vaten. Dat vind ik nog eens een stoere Kriek.

Weizen

De biersoort Weizen komt oorspronkelijk uit (je verwacht het al) Duitsland. Als je denkt dat Weizen en Witbier hetzelfde is, heb je het mis. Een naam Weizen is beschermd, want deze moet voor minimaal 50% uit tarwemout bestaan. Het gebruik van tarwemout heeft als gevolg dat het bier een mooie, volle schuimkraag krijgt hierdoor. Daarnaast is een Weizen minder bitter dan een Witbier, omdat er minder hop wordt gebruikt.

Witbier

Witbier komt – in tegenstelling tot de Weizen – uit België. Witbier is net zoals Weizen ook een tarwebier, maar vaak wordt hier ook haver aan toegevoegd. Vaak wordt er sinaasappelschillen en koriander aan toegevoegd waardoor het een fris maar fruitig bier wordt.

I.P.A.

Een Indian Pale Ale (I.P.A, zeg: IJ-PIE-EE) kennen de meeste mensen wel. Vooral de laatste jaren is deze biersoort erg hip geweest, maar is nu (volgens mij) een beetje op zijn weg terug. Toch is het erg lekker tijdens de zomerdagen. Een I.P.A. staat bekend om de hoge bitterheid. Deze bierstijl komt uit de tijd van dat India nog een kolonie van Engeland was. Omdat de zeelieden tijdens de reis naar India beter bier dan water konden drinken (stilstaand water is niet bepaald hygiënisch om te drinken) werd er aardig wat bier meegenomen. Hier werd extra veel hop aan toegevoegd, want hop zorgt er voor dat bier langer houdbaar blijft. Hop zorgt daarnaast ook voor bitterheid.

Blond

Wie houdt er niet van blond? Blond bier is eigenlijk een allemansvriend. Ik ken weinig mensen die nee zeggen tegen een blondbier. Het bier is niet erg bitter, moutig, licht zoet en fruitig. De bierstijl komt oorspronkelijk uit België waar deze als alternatief op de Dubbel werd gebrouwen.

Session

Nog niet mijn favoriet, maar wel de ‘next big thing’: Session bieren. Dit zijn bieren met een lager alcoholpercentage (3% – 4%). Volgens veel brouwers die ik heb gesproken is dit de trend die eraan zit te komen, als deze niet al is begonnen. De oorsprong van de Sessionbieren is een beetje onduidelijk, maar vaak wordt uitgelegd dat deze bieren door de arbeiders werden gedronken tijdens de ‘session breaks’, de pauzes tussen het werken. Omdat de arbeiders in de fabrieken aardig lange dagen moesten maken, hadden ze in de pauze wel een biertje verdiend. De werkgever wilde echter wel voorkomen dat er lichaamsdelen tussen de machines kwamen of dat er andere ongelukken plaatsvonden, dus werd er bier geserveerd met minder alcohol.

Wat drink jij het liefst?

Ik hoop dat je na het lezen van mijn tips sneller een keuze kan maken als je heerlijk op het terras zit. Je moet je met warm weer niet te druk maken, dus keuzestress welk bier je moet bestellen moet je voorkomen! Ik ben erg benieuwd naar jouw favoriete zomerbier. Wat drink jij het liefst in het zonnetje?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.