Wat is IBU?

Misschien heb je het wel eens op een flesje bier zien staan: de term IBU. Wat betekent dit nou precies? Boot legt het wel even uit!

International Bitterness Units

De term IBU staat voor International Bitterness Units. Dit is een internationale norm die uit de VS is komen overwaaien om de bitterheid in een bier weer te geven. Erg handig wanneer je een bier gaat uitzoeken in de winkel. Hou jij juist van bieren met veel bitter? Kies er dan een met een hoge IBU. Je hebt trouwens ook nog een Europese variant van IBU, namelijk EBU. Deze geeft overigens precies hetzelfde getal aan.

Alfazuren

Hop zorgt er voor dat een bier bitter wordt, het geeft smaak en geur af en zorgt er voor dat het bier langer te bewaren is. In het kookgedeelte van het brouwproces voeg je de hop toe aan de wort, zodat hop alfazuren af kan geven. Elke hopsoort geeft weer een andere hoeveelheid alfazuren af, waardoor de hopsoorten met een hoge alfa meer bitterheid afgeven dan de soorten met een lage alfa. Deze laatste zijn weer meer geschikt om later in het kookproces toe te voegen, zodat deze meer aroma’s afgeven. Dit wordt dan ook aromahop genoemd.

Bitterheid niet alleen uit hop

Niet alleen hop zorgt bitterheid in een bier. Ook kan de gebruikte mout (gebrande mout) zorgen voor meer bitterheid. Daarnaast kunnen ook de gist en toegevoegde kruiden zorgen voor meer bitterheid. Zo kan teveel koriander (vaak gebruikt in witbieren) er voor zorgen dat een bier bitter wordt.

Niet 100% betrouwbaar

Allemaal leuk en aardig, zo’n getal om de bitterheid weer te geven, maar het blijkt dat deze niet altijd voor 100% te vertrouwen is. Er zijn meerdere formules om de IBU te berekenen en de brouwer mag zelf weten welke van deze formules gebruikt wordt.

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.