Texelse Bierbrouwerij

Het is even geleden dat ik voor het laatst in een brouwerij ben geweest, maar vorig weekend was het weer zo ver: ik ging samen met Sabine, Henriette (mijn schoonmoeder) en Ronald (haar vriend) naar Texel om daar een rondleiding te krijgen bij de brouwerij bij de Texelse Bierbrouwerij. Deze rondleiding hadden we cadeau gekregen voor onze verjaardagen, inclusief overnachting op het Waddeneiland. Even een weekendje weg dus!

Proeflokaal

Bij aankomst werden we ontvangen in het proeflokaal, waar we een welverdiende kop koffie (met Texelse koek) kregen. Deze hadden we zeker verdiend, aangezien we die dag vroeg van huis moesten (lees 6:15 uur) om de eerste boot te halen. De rondleiding begon om half 11, dus je moest er op tijd zijn. Het was trouwens nog rustig in het proeflokaal. Dat was op andere momenten wel anders, vertelde de man achter de bar. De vrijdag is vaak een dag waarop veel mensen weer naar huis gaan en dat er weer nieuwe vakantiegangers (Seumerfeugels in het Texels) het eiland op komen.

Presentatie

Na de koffie werden we opgehaald door Paul, onze gids. We kregen namelijk eerst een inleidende presentatie die niet alleen over de brouwerij gaat, maar waarin ook uitgelegd wordt hoe bier gebrouwen wordt. De presentatie is makkelijk te volgen, ook voor de bezoekers die nog niet zo veel van bier af weten. We hebben tijdens de presentatie zitten genieten van de manier waarop Paul iedereen bij de les houdt. Zeker als je nog geen gevorderde bierkenner bent kan ik me voorstellen dat een presentatie over het brouwproces erg slaapverwekkend kan zijn als dit niet leuk wordt gepresenteerd (sommige mensen willen gewoon gelijk naar de bar om bier te proeven). Daar was nu geen sprake van!

Texelse Bierbrouwerij

Na de presentatie werden we begeleid naar de brouwerij. Omdat het in een brouwerij aardig lawaaierig kan zijn, krijg je tijdens de rondleiding een koptelefoon op waarmee je de stem van de gids goed kunt verstaan. Dit was in de eerste ruimte wel nodig, want hier staat de bottellijn. Hier worden de flesjes (en fusten) afgevuld, dus je hoort constant flesjes rinkelen.

Brouwketel

Na de bottellijn kwamen we bij de koperen brouwketel. Hier was de brouwer al druk in de weer met de ketels waarin per batch 3200 liter Texels bier wordt gebrouwen. Op dit moment brouwen ze bij de Texelse Bierbrouwerij 4 batches per dag. Dit is ook wel nodig, want de brouwerij doet het goed. Waar ze in de beginjaren 20.000 liter brouwden, was dit afgelopen jaar maar liefst 4 miljoen liter. Hiervan wordt 25% op het eiland gedronken, de rest wordt geëxporteerd (lees: naar het vaste land).

Meten is weten

De brouwer was bezig met het meten van het SG, waarmee je uiteindelijk het alcoholpercentage kunt berekenen. Hierbij wordt in een metalen buis de (dan nog warme) wort geschonken en deze wordt gekoeld doordat deze buis omringd wordt door kouder water. De wort moet namelijk altijd rond de 2o graden zijn als je het SG wilt meten.

Proeverij

Na de rondleiding kregen we van Paul een proeverij van 5 bieren uit het assortiment van de Texelse Bierbrouwerij. Paul vertelde dat de plankjes die zij hiervoor gebruiken een handig ezelsbruggetje hebben: spijkers die het eerste bier aangeven. Sommige mensen vergaten namelijk wel eens de volgorde van de bieren die ze gingen proeven, zeker als er al meer alcohol in de man of vrouw was. De bieren die wij kregen waren (van rechts naar links): Goudkoppe, Dubbel, Bock, Tripel en als laatste de Stormbock (niet op de foto). Deze laatste heeft trouwens een alcoholpercentage van 10%, waardoor deze ook goed geschikt is om te laten rijpen. Als je bier laat rijpen, gaat de smaak zich nog ontwikkelen. Drie keer raden wat ik met mijn grote (75CL) fles ga doen, want we konden niet met lege handen naar huis gaan!

Ga ook eens langs bij de Texelse Bierbrouwerij!

Ik vond het leuk om de Texelse Bierbrouwerij eens van binnen gezien te hebben en raad iedereen aan om de rondleiding te volgen. Ben je een keer op Texel? Vergeet dan niet om er naar binnen te stappen. Als je een rondleiding wilt volgen wordt wel aangeraden om deze te reserveren.

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.