Wat kost een eigen gebrouwen bier?

Bier brouwen is leuk om te doen en als je het vaker doet en meer leert over bierbrouwen, zul je merken dat het eindresultaat steeds beter wordt. Niet geheel onbelangrijk zijn de kosten, we blijven Nederlanders, toch? Wat kost het precies om je eigen bier te brouwen?

Aanschaf apparatuur

Het leuke aan bier brouwen vind ik dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Ook met een klein budget kun je lekkere bieren maken. Je kunt beginnen met een grote pan. Je hebt daarnaast wel wat basisapparatuur nodig. Als je net begint, zou ik aanraden om een starterskit aan te schaffen. Hier zit vaak een gistingsvat bij, maar ook apparatuur om het SG te meten en kroonkurken om je flessen mee af te sluiten. Wil je meer lezen over wat voor apparatuur je nodig hebt? Lees dan dit artikel eens.

Ingrediënten

Als je eenmaal de apparatuur in je bezit hebt, hoef je natuurlijk alleen de ingrediënten nog te kopen. Ook hierbij geldt weer: dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Het hangt vooral af van hoeveel hop, welke hopsoort en hoe veel mout er in je bier gaat. Je hebt bijvoorbeeld hoppen die 3 euro per 100 gram kosten, maar je hebt ook soorten waarbij je voor hetzelfde gewicht 11 euro moet neerleggen. Als je op kleine schaal (30 liter) brouwt, hou ik zelf altijd rekening met kosten van ongeveer € 30,-. Wanneer je regelmatig brouwt is dat natuurlijk een aardige smak geld als je het verbruik per jaar bekijkt. In ruil daarvoor heb je natuurlijk je eigen gebrouwen biertje én veel plezier.

Koop groot in

Net zoals bij veel producten worden de kosten lager als je groter inkoopt. Als je regelmatig bier brouwt is het handig om te kijken of je groter kunt inkopen. Als je veel Pilsnermout gebruikt bijvoorbeeld, kost een verpakking van 1 kg € 1,75 en een zak van 25 kg € 21,75. Omgerekend is dat € 0,78 per kilo. Kun je toch weer een ijsje van kopen!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.