Stoof met Grand Prestige

Nu het weer wat kouder wordt buiten, vond ik het hoog tijd om ‘s avonds een stoof te eten. Normaal maken we die vaak met rode wijn, maar vandaag maakte ik hem met bier: de Grand Prestige van Hertog Jan.

Lekker eten en drinken!

Sabine en ik staan erom bekend dat we van lekker eten en drinken houden. Sabine heeft haar foodblog Cuisine van Sabine en ik hoef niet uit te leggen dat de gerechten die zij maakt ook opgegeten moeten worden. Zelf kan ik ook wel aardig koken, al zeg ik het zelf. Ik heb er in ieder geval wél plezier in. Mijn favoriet is een stoof: het is simpel om te maken en je moet er de tijd voor nemen zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Wat een liefde zit in zo’n gerecht.

Grand Prestige

Als je een beetje zoekt op internet vind je aardig wat recepten voor stoof met bier. Vaak wordt hier een bokbier of een stout / porter voor gebruikt, maar het zoete van een bier als de Grand Prestige is ook heerlijk in een stoof. Misschien vind de brouwer dit heiligschennis, maar het smaakt heerlijk! Het is niet zo dat de stoof echt naar het bier smaakt, maar het zoete van de Grand Prestige maakt de stoof een stuk zoeter. Ook voor mensen die niet van bier houden is dit dus een lekkere maaltijd!  

Ingrediënten

Voor 3 personen

 • 500 gram sucadelappen (liefst Iers rund)
 • 2 flesjes Hertog Jan Grand Prestige
 • 2 uien
 • 200 gram winterpeen
 • 400 gram tomatenblokjes (blik)
 • 2 laurierblaadjes
 • 4 kruidnagels
 • 400 gram Rosevalaardappelen
 • Peper en zout
 • Eventueel een beetje suiker als je bent uitgeschoten met de zout (zoals ik… 🙂 ) 

Zo maak je het

 1. Snijd de sucadelappen in stukjes van ongeveer 2 cm x 2cm en bak deze aan in een hete pan met roomboter.
 2. Voeg daar de 2 uien aan toe, grof gesneden
 3. Giet de twee flesjes Grand Prestige in de pan en doe daar ook de laurierblaadjes en kruidnagels bij. Het blik met tomatenblokjes mag ook in de pan.
 4. Breng het aan de kook en laat dit ongeveer anderhalf uur pruttelen op laag vuur.
 5. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen, snijd deze hapklare stukken, de winterpeen in plakjes en voeg deze toe aan de stoof.
 6. Laat het geheel nog een half uur op laag vuur koken.

Eet smakelijk! Binnenkort ga ik na het brouwen aan de slag met mijn overgebleven bierbostel, om daar een lekker brood van te maken. Eens kijken of me dat gaat lukken!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.