Granola met bierbostel, appel en rozijnen

Vanaf half januari ben ik wat meer aan het opletten wat ik eet: ik probeer toegevoegde suikers te vermijden en minder vlees te eten. Daarom ontbijt ik ‘s morgens altijd met een bak kwark en het liefst heb ik daar granola doorheen. We maken deze altijd zelf, want als je granola in de winkel koopt zit daar vaak suiker doorheen. Daarnaast is het veel lekkerder als je deze zelf maakt. Vandaag maakte ik de granola en voegde daar bierbostel aan toe. Ziet dit er niet lekker uit? Asjeblieft. Het recept voor bierbostelgranola met appel en rozijnen!

Restproduct van bier

Als je bier brouwt, moet je granen schroten. Hierbij breek je de kafjes open, zodat je de zetmeel dat in de granen zit kunt loskrijgen uit de korrel. Na het brouwen zul je zien dat je een hoop kafjes over houdt. Dit restproduct wordt bierbostel genoemd. Sommige brouwers gooien dit weg, anderen gebruiken het als compost in de tuin, of voeren het af naar boeren die het bostel gebruiken als veevoer. Er zitten nog veel voedingsstoffen in het bierbostel. Het zou daarom zonde zijn als je dit weg zou gooien. Afgelopen week heb ik bier gebrouwen en heb ik het bierbostel bewaard om er eens mee te experimenteren. Een recept voor bierbostelbrood is ook nog onderweg, maar deze moet ik nog even finetunen. Ook had ik een deel van de bierbostel gedroogd en vandaag heb ik dit gebruikt om overheerlijke en gezonde granola van te maken. Na het proeven van deze granola heb ik besloten dat ik vanaf nu meer bierbostel ga drogen na het brouwen, zodat ik dit altijd op voorraad heb om dit recept te maken.

Credits

Ik moet eerlijk zijn, dit recept was niet zo’n briljante, originele ingeving van mezelf. Als je op Google zoekt op bierbostelgranola, zul je zien dat er al een aantal bloggers zijn die met bierbostel recepten hebben gemaakt. Omdat Sabine al eens een recept heeft gemaakt op haar foodblog Cuisine van Sabine heb ik die van haar gebruikt als basis. Je kunt overigens zelf de aantallen van de noten aanpassen naar wat je in huis hebt. Ook het fruit dat je erin doet kun je aanpassen naar je eigen smaak. Zelf vind ik appel en rozijnen lekker door mijn ontbijt, maar je kunt ook andere soorten gedroogd fruit gebruiken. Of vers fruit toevoegen wanneer je de granola gaat eten natuurlijk.

Ingrediënten

  • 125 gram bierbostel (gedroogd!)
  • 125 gram havermout
  • 60 gram amandelen
  • 30 gram pecannoten
  • 40 gram walnoten
  • 60 gram kokosolie
  • 1,5 eetlepel honing
  • snufje zout
  • 40 gram gedroogde appel
  • hand rozijnen

Bereiding

Voordat je begint, moet je er zeker van zijn dat je bierbostel gedroogd is. Als je namelijk gelijk na het brouwen je bierbostel erbij doet, zul je zien dat het een natte bende wordt. Er zit namelijk nog veel vocht in de bostel. Bostel droog je door het ongeveer een uurtje te drogen in een oven (100 graden).

Ondertussen kun je de noten afwegen en fijnhakken. Als je bostel goed droog is, meng je deze met de havermout, de fijngehakte (ongezouten) noten, honing, snufje zout en gesmolten (!) kokosolie. Verspreid alles over een bakplaat en schuif deze in een voorverwarmde oven (180 graden). De granola moet ongeveer 20 minuten roosteren tot deze bruin begint te worden. Hoe lang deze er precies in moet blijven hangt af van hoe goed je oven is. Houd dit goed in de gaten, want als de granola gaat verbranden kun je alles weggooien (het wordt dan heel bitter). Halverwege kun je het beste even alles omscheppen. Terwijl de granola in de oven staat kun je alvast de gedroogde appel snijden in kleine stukjes.

Als de granola klaar is, laat je deze afkoelen en meng je de appel en rozijnen toe. Klaar is Kees!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.