Mout schroten: hoe doe je dit?

Onlangs kreeg ik van iemand de vraag wat je precies met mout moet doen om daar bier mee te brouwen. Het antwoord is: mout moet je schroten! Ik leg je in dit artikel uit hoe je dit moet doen.

Schrootmolen

Schroten doe je met een schrootmolen. Een schrootmolen zorgt er voor dat de je de kaf van de mout openbreekt waardoor zetmeel vrij kan komen. Dit zetmeel heb je bij het brouwen van bier weer nodig, zodat deze tijdens het maischen kan worden omgezet in suikers. Deze suikers heb je vervolgens weer nodig tijdens het vergistingsproces, want zoals je weet worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Een schrootmolen heb je overigens in verschillende soorten. Zelf heb ik een kleine molen, die kun je vergelijken met een ouderwetse gehaktmolen, maar dan draai je geen gehakt, maar maal je de mout met twee schijven die over elkaar heen gaan. Je moet dan met de hand schroten, daar krijg je spierballen van! Ook kun je er een kopen waar je een boormachine op aan kunt sluiten, dat scheelt een workout. Handig als je veel mout moet schroten. In een grotere brouwerij gebruiken ze professionele moutmolens, die zijn weer groter en kunnen sneller schroten. Tijd is geld, toch?

Niet te fijn!

Misschien denk je nu: hoe fijner je de mout schroot, des te beter kan zetmeel ontsnappen. Niets is minder waar, want je moet mout ook weer niet te fijn schroten. Het kaf van de mout kun je namelijk hergebruiken als natuurlijk filterbed. Als je mout te fijn hebt gemalen, kunnen de losse delen niet tegengehouden worden door je filter (of zeef) en deze komen dan terecht in je bier. Hierdoor kan je bier troebel worden. Je zult de mout dus zo moeten schroten, dat de kaf nét doorbroken is. Hieronder zie je het filterbed in mijn brouwketel. Zie je dat de kafjes nog vrij groot zijn?

 

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.