Uiltje Brewing Company

Vorige week mocht ik een kijkje in de brouwerij doen van Uiltje Brewing Company in Haarlem. Ik kreeg daar een rondleiding van opperuil Robbert die zijn trots liet zien: een brouwerij waar bieren worden gebrouwen die de hele wereld over gaan. Van Azië tot Amerika!

Starten met brouwen

Het klinkt al een jongensdroom, je eigen brouwerij beginnen. In 2010 begon Robbert met brouwen en al snel begon hij dit ook commercieel te doen. Na een tijd bij Jopen te hebben gebrouwen (huurbrouwen), werd het in 2015 tijd om eigen ketels aan te schaffen. Dat bleek een goede beslissing, want het gaat goed met de uilen. Binnenkort komt er weer een tank bij zodat er weer meer bier gemaakt kan worden!

Creatief met bier

Robbert bedenkt zelf zijn recepten en deze worden dan gelijk in een batch van 4000 liter gebrouwen. Ik ben vaker tegengekomen dat bij brouwerijen een nieuw recept gelijk in het groot wordt gebrouwen. Zelf zou ik dit erg spannend vinden, maar voor Robbert is dit doodnormaal: “We hebben al zo veel bier gebrouwen, dat je op een gegeven moment weet wat je aan het doen bent. Je weet wat de ingrediënten in je brouwketel gaan doen”.

Succes

Afgelopen jaren is de brouwerij van Uiltje erg hard gegroeid. Dit komt volgens Robbert doordat de eisen die ze stellen aan de ingrediënten hoog liggen. Ze willen met de beste ingrediënten werken. “Als je normaal met het ene ingrediënt werkt en vervolgens een ander ingrediënt krijgt aangeleverd, moet je streng zijn. Het eindproduct wordt dan anders. Door te blijven controleren en testen maak je bier met een hoge, constante kwaliteit. Je moet alles registreren zodat je bij smaakafwijkingen kunt teruglezen wat er anders is gegaan. Daarnaast moet bier zo vers mogelijk verkocht en gedronken worden (met uitzonderingen van bieren die moeten rijpen). In Amerika en Engeland zie je dat mensen kijken naar wanneer een bier gebotteld is, waarna je het zo snel mogelijk moet drinken. In Nederland moeten we daar ook naar toe. Hier kijken we vooral tot wanneer een bier houdbaar is. Dat moet veranderen, maar dat heeft tijd nodig”.

Doordat de brouwerij zo gegroeid is moet hij taken uitbesteden aan medewerkers, zoals het brouwen zelf. “Je krijgt er op een gegeven moment zo veel taken bij zoals bijvoorbeeld de verkoop van het bier. Tussen de 40 en de 45% van het bier dat in Haarlem wordt gebrouwen vertrekt naar het buitenland, wat ook betekend dat je naar het buitenland moet om het te verkopen. In die tijd kun je niet brouwen”

Barrels

Iets wat ik zelf heel gaaf vind is bier dat heeft liggen rijpen. Net zoals bij andere soorten drank (wijn, whiskey, cognac, bourbon) kan ook bier beter worden naarmate je het langer bewaard. Maar hoe begin je hier aan? Robbert vertelde me dat het bij hun begon doordat ze eens één vat kregen van iemand. Dat werden er al snel 120. Zelf is hij fan van vaten waar whiskey in heeft gezeten. Op de (domme?) vraag of je houten vaten eerst moet schoonmaken voordat je deze gaat gebruiken was het antwoord heel simpel: nee. In de vaten heeft een drank met een hoog alcoholpercentage gezeten, waardoor bacteriën geen schijn van kans maken om zich te nestelen. Ook hoeft er geen waterslot in een houten vat. Het bier ligt langzaam te rijpen en het koolzuur dat tijdens het rijpen in het bier zit is bijna te verwaarlozen. Je zult het niet eens proeven. Weer wat geleerd!

Benieuwd naar de bieren van Uiltje Brewing Company? Kijk dan op hun website of ga bij ze langs! Dat kan in het proeflokaal bij de brouwerij op industrieterrein Waarderpolder, of in Uiltje Bar in het centrum van Haarlem!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.