Poesiat & Kater

Onlangs was ik bij Poesiat & Kater in Amsterdam te gast om eens een kijkje in hun brouwerij te mogen nemen. Ik heb brouwer Julián ontmoet bij het FlevoBierfestival in Almere en maakte daar bovenstaande foto van hem. Ik ben blij dat ik mocht komen fotograferen bij Poesiat & Kater, want wat een gaaf bedrijf is dat!

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater zit in een een gaaf, oud gebouw in Amsterdam-Oost met daarin een restaurant én achterin een brouwerij.  Ik mocht meekijken met brouwer Maarten (rechts op de foto hieronder, Julián rechts) die deze dag een batch Tripel aan het maken was. Het eerste dat me opviel toen ik binnen kwam waren de grote tanks die boven de bar hingen. Maarten vertelde mij dat de bieren die ze in deze brouwerij brouwen vooral in fusten de deur uit gaan naar horeca, maar ook in de grote tanks terecht komen boven de bar. Deze worden dus in het restaurant geschonken. In verband met hygiëne zit in deze tanks een grote zak, waar het bier in gepompt wordt. Als het bier op is, haal je de zak eruit, nieuwe erin en vullen maar!

In het restaurant is naast de bar veel te zien, zoals de muurtekening van Bart Poesiat en Klaas Kater, naar wie het bedrijf vernoemd is. Dit waren vroeger timmerlieden in de Van Vollenhoven Brouwerij. Omdat het bijna kerst was, waren zij in kerstsfeer.

Brouwerij

Maarten was al even bezig met maischen toen ik aankwam. Dit gebeurd in grote ketels die aangestuurd zijn door geautomatiseerd systeem. Terwijl het maischproces aan het werk is heb je de tijd om de hop af te wegen en het gistingsvat brandschoon te maken. Zoals bij elke brouwerij is het belangrijk dat bacteriën geen schijn van kans hebben om van je suikers te snoepen. Bacteriën kunnen ervoor zorgen dat een bier bijvoorbeeld zuur wordt, geen schuim krijgt of zorgt dat flesjes gaan ontploffen. Niet handig dus. Het schoonmaken van een vat wordt dan wel automatisch gedaan, maar je moet wel zorgen dat de juiste schakelaars (hendels die hieronder op een foto te zien zijn) zijn opengedraaid. Ik heb me erover verbaasd dat Maarten wist welke schakelaar hij moest overhalen. Ik zou het overzicht kwijtraken! Als het automatische systeem zijn werk heeft gedaan en het vat van binnen helemaal gereinigd is, moeten de losse onderdelen (die aan de buitenkant te zien zijn) nog gedemonteerd worden en gereinigd worden. Wat een klus!

De bieren

Bij Poesiat & Kater maken ze veel verschillende soorten bier. Zo worden er bieren gebrouwen die lijken op de bieren zoals ze bij de brouwerij Van Vollenhoven ook gebrouwen werden, deze heten nu Van Vollenhoven & Co. Hierbij zijn de oude recepten van Van Vollenhoven gebruikt, met wat aanpassingen. Ook zijn er ‘nieuwe’ bieren in het assortiment onder de naam Poesiat & Kater. Deze bieren zijn wat bijzonderder en worden gebrouwen in kleinere oplages.

De bieren:

Van Vollenhoven & Co – Bokbier, Extra Stout, Princesse Bier, East Indies Pale Ale, Münchener

Poesiat & Kater: Hot Mash Session, Muuke Pale Ale, Piña Pale Ale, Kaintz Tripel, Kercken Porter

 

Ik kon het niet laten om even een zelfportret te maken in die mooie, glimmende tap! Sorry!

Het is zeker aan te raden om eens een kijkje (en een drankje te nemen) bij Poesiat & Kater. Ga dus eens langs! Wil je meer weten over Poesiat & Kater? Kijk dan eens op hun website!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.