Hoe moet je drooghoppen?

Misschien ben je de term drooghoppen of dryhoppen wel eens tegen gekomen, maar wat betekent dit en hoe doe je dit?

Hopgiften

Het toevoegen van hop noem je ook wel een hopgift. In het brouwproces zijn er een aantal momenten waarop je hop kunt toevoegen en wanneer je dit doet hangt af van wat het doel is van de hopgift. Wil je dat de hop zorgt voor bitterheid of meer voor aroma? Hoe langer je hop meekookt, hoe meer bitterheid deze afgeeft en des te minder aroma er van overblijft (deze vervliegt). We maken dus onderscheid: bitterhop en aromahop.

Alleen aroma

Als je wilt dat een hop helemaal geen bitterheid afgeeft en dus alleen maar zorgt voor aroma, kun je er ook nog voor kiezen om hop na de hoofdgisting toe te voegen. Deze hoofdgisting duurt van het moment dat het bier in het vat gaat, tot een dag of 4 (afhankelijk van de soort gist en gistingstemperatuur). Vervolgens voeg je de hop toe en deze laat je er een paar dagen in zitten. De drooghop geeft in die dagen zijn aroma af.

Drooghoppen

Kortom, drooghoppen is dus puur het toevoegen van aromahop, zonder dat deze wordt meegekookt.

Let op, bacteriën!

Bij drooghoppen moet je wel goed opletten. Om de drooghop in het vat te doen, moet het vat geopend worden. Dit is een moment dat bacteriën naar binnen kunnen glippen, wat nooit de bedoeling kan zijn. Een bacterie kan namelijk zorgen voor een infectie in je bier waardoor ongewenste afwijkingen kunnen onstaan (smaakafwijking of geen schuim bijvoorbeeld). Zorg daarom ook altijd dat als je een hop zakje (een soort theezakje, maar dan voor hop. Het doet mij denken aan een panty) gebruikt, dat deze goed schoon is. Het voordeel van een hopzakje is dat deze de hop bij elkaar houdt en dat de hop er dus makkelijk uit te halen is.

Niet te lang

Nog een aandachtspunt: laat je hop ook weer niet te lang zwemmen in je bier. Als je hop er te lang in laat zitten kan deze zorgen voor een grasachtige smaak.

Hopsoorten

Drooghoppen kan met verschillende soorten hop. Zelf ben ik erg fan van Citra en Amarillo! Wat is jouw favoriete hop om mee te drooghoppen?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.