Hoe lang kun je bier bewaren?

Bier met vlokken, klinkt dat niet lekker? Natuurlijk gaat het niet over de chocoladevlokken die je op je brood doet, maar vlokken van eiwit. Wanneer er vlokken in je bier zitten, betekent dit dat je bier overleden is. Kapot. Hoe lang kun je bier eigenlijk bewaren?

Ik weet het nog goed. Vroeger gingen we een keer naar de verjaardag van een oudtante van me, waar mijn vader en mijn oom een biertje bestelden toen ze gevraagd werd wat ze wilden drinken. Nadat ze hun flesje bier open maakten zagen ze al snel dat er vlokken in dreven. Wat bleek? Er werd daar zo weinig bier gedronken dat dit biertje al in de kast stond sinds de verjaardag het jaar ervoor. Op de verjaardagen na het ‘vlokkenincident’ werd het bier dubbel gecontroleerd voordat er een slok van genomen werd. We konden er erg om lachen, je had er bij moeten zijn.

Niet onbeperkt houdbaar

Natuurlijk is bier niet onbeperkt houdbaar. Toch zit er verschil tussen de verschillende biersoorten. Zo verliezen bieren met een laag alcoholpercentage zoals Pilsener hun aroma als je deze te lang bewaart. Bij deze bieren wordt aangeraden om het niet langer dan 9 maanden te bewaren. Zwaardere bieren kun je wel langer bewaren.  Soms kan dit zelfs voor bijzondere smaakveranderingen zorgen omdat het bier ‘rijpt’ net als wijn. Biersoorten die hiervoor geschikt zijn: Dubbel, Tripel, Quadrupel, Geuze, Lambic, Kriek en Stout. Laatst heb ik een stout van 3,5 jaar gedronken, wat een gave smaak had deze gekregen. Binnenkort ga ik zelf ook maar eens een voorraad aanleggen!

Op een plek bewaren waar de zon niet schijnt

Dit klinkt vies, maar eigenlijk bedoel ik gewoon dat je bier moet bewaren op een donkere plek. Door teveel licht gaat de smaak van je bier achteruit en dat willen we niet. De beste plek om je bier te bewaren is een kelder (kast). Hier is weinig licht en een goede temperatuur. Wist je trouwens al dat bier veel in bruine flesjes wordt gebotteld omdat deze minder licht doorlaten?

Ideale temperatuur

De ideale temperatuur om bier te bewaren is tussen de 10 tot 15 graden. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur niet teveel schommelt. Een bier is aan het rusten, dus er moet niet teveel om hem heen gebeuren! Dat zou jij zelf toch ook niet relaxed vinden?

Liggende vs. staande bieren

Ook maakt het nog uit hoe je bier staat ( of ligt). Bieren met een kroonkurk moeten altijd staand bewaard worden, maar bieren die een kurk hebben moeten liggend opgeslagen worden. Net als bij wijn zorgt het bier er voor dat de kurk niet uitdroogt, dat weer invloed heeft op de smaak. Bij bieren met een kroonkurk kan aanraking tussen bier en kurk juist tot oxidatie leiden. Zorg er trouwens wel voor dat als je een ‘liggende fles’ wilt gaan openen, dat je deze ruim van tevoren rechtop hebt gezet, zodat de gistresten naar de bodem kunnen zakken.

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.