Hoe stel je een bierkaart samen?

Als je het aan mij vraagt is de tijd dat je als horecazaak zonder bierkaart door het leven kon gaan toch wel een beetje geweest. Heb je een horecabedrijf en nog geen bierkaart? Dan wordt het hoog tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik ga je tips geven voor het samenstellen van een bierkaart!

Bier heeft een breder smaakpalet dan wijn

Eén van de redenen om meer bieren te gaan verkopen: bier heeft een breder smaakpalet dan wijn. Heb jij al eens een bittere wijn gedronken? Bij het combineren met eten ben je op zoek naar smaakhaakjes. Dit zijn ‘haakjes’ waaraan je bepaalde smaken kunt ophangen. Passen de smaken bij elkaar? Dan ziet het er naar uit dat er een match is! Bij bier heb je dus ook een bitter smaakhaakje, dat extra matches mogelijk maakt.

Zoveel keus!

Op dit moment is er iets moois aan de gang. We breken als Nederlanders namelijk record na record. Nog nooit waren er zo veel geregistreerde bierbrouwerijen in ons kleine kikkerlandje: meer dan 500 stuks! Ze zijn misschien niet allemaal even groot, maar ook de kleine brouwerijen kunnen voor verassingen zorgen. Het is dus zonde om alleen naar de gevestigde namen te kijken en daarvan het volledige assortiment op de bierkaart te zetten: er is zo veel meer te proeven!

Plaatselijke bieren

Nog een trend die is en zal blijven: plaatselijke producten gebruiken. Dit is niet alleen bij eten zo, maar ook bij dranken. Als ik in een restaurant mag kiezen tussen een bier van één van de grote brouwerijen of een bier dat gebrouwen wordt door een plaatselijke brouwerij, dan wist ik het wel!

Biersoorten

Allemaal leuk en aardig, dat je zelf de bierkaart moet gaan samenstellen, maar wat voor biersoorten moet je nou op de kaart zetten? Natuurlijk vind ik dat je hardlopers (Pils, Dubbel, Tripel, IPA en Blond) op de kaart moet zetten, maar ook een Saison (droog, champagne achtig bier), Stout/Porter (zwart met tonen van koffie en chocola), Kriek (kersen) en een Zuurbier mogen niet ontbreken.

Ga proeven!

Doe eens gek, ga gewoon eens proeven! Roep je bediening en keukenbrigade bij elkaar (of tijdens de sluitborrel) en ga eens bier proeven.

  • Wat vinden jullie het lekkerste bier?
  • Drink ook eens een bier dat je normaal niet zo snel zou drinken.
  • Denk bij elk bier eens na over wat voor gerecht er bij zou passen.

Welk bier vind jij dat niet mag ontbreken op een bierkaart?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.