Wat moet er op een bieretiket staan?
Zoals je weet ben ik samen met mijn maten bezig om een brouwerij op te zetten. Onze eerste batch bier zit nu nog in het vat (deze gaat vanavond in de fles!), dus afgelopen weken hadden we mooi de tijd om over de ‘randzaken’ na te denken. Eén daarvan is het etiket ontwerpen. Als brouwer ben je verplicht om bepaalde gegevens op het etiket te vermelden. Wil je weten wat? Lees vooral verder!
Dit is bier
Het ligt voor de hand dat iets dat in een donker bierflesje zit en in het schap tussen de bieren staat, dat dit om een bier gaat. Je bent verplicht om te vermelden dat het bier is door het woord ‘bier’ op je etiket te zetten.
Ingrediënten
Je zou denken dat de ingrediënten het belangrijkste zijn. Niets is minder waar! Bij dranken met meer dan 1,2% ben je niet verplicht om te tonen wat er in de drank zit. Niets moet, alles mag: het mag dus wel! Wanneer het product een allergische reactie kan veroorzaken moet je dit wél melden. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen opgenomen moeten worden in het ziekenhuis door jouw bier. De meeste bieren (in ieder geval de bieren die gerst en tarwe bevatten) bevatten gluten.
Verkoper vs. brouwer
Het zou logisch zijn als je verplicht bent om aan te geven waar het bier is gemaakt. Toch is de naam van de verkoper ook genoeg. Er zijn een hoop brouwers die hun bier ergens anders brouwen (huurbrouwers) en die hoeven niet te vermelden wie de eigenaar is van die ketels. Een goed voorbeeld hiervan zijn de huismerkbieren van supermarkten. Deze worden vaak bij een (grotere, commerciële) brouwerij gebrouwen. Toch staat alleen het logo, de naam en (minimaal) de plaats waarin de verkoper gevestigd is op de fles.
Inhoud en alcoholpercentage
De bierdrinker moet in één oogopslag kunnen zien hoeveel er in de fles zit en hoe veel alcohol het bier bevat. Vaak staan deze twee gegevens op de voorkant van het bierflesje.
Houdbaarheid en bewaarvoorschrift
Zoals je weet moet je veel bieren zo vers mogelijk drinken, maar voor de mensen die bier te lang laten staan moet er een houdbaarheidsdatum op het etiket staan. Voor de datum moet je ‘ten minste houdbaar tot einde’ vermelden. Ook moet je uitleggen hoe het bier deze houdbaarheid kan halen, namelijk door een bewaarvoorschrift: koel en donker bewaren. Bij bepaalde bieren ben je trouwens niet verplicht om een houdbaarheidsdatum aan te geven, namelijk voor bieren die meer dan 10% alcohol bevatten. Bij deze bieren wordt een bier eigenlijk alleen maar beter naarmate je deze langer bewaart. Meer over de houdbaarheid van bier kun je lezen in mijn blogbericht ‘Hoe lang kun je bier bewaren?‘.
De batch
Wanneer er ondanks dat je zo hygiënisch mogelijk hebt gewerkt er toch een bacterie in je bier heeft genesteld, kan het zijn dat je bier door de gootsteen moet. Dan zou het toch handig zijn als je weet welke batch mislukt is. Daarom ben je verplicht om het batchnummer op het etiket te zetten. Ik hoop dat je het niet nodig zult hebben, maar het is toch handig als het erop staat.
Icoontjes
In ons land zijn icoontjes niet verplicht, maar in sommige landen wel. Zo word je in Frankrijk op je vingers getikt als het icoontje mist waarbij zwangere vrouwen worden gewaarschuwd. In Nederland is dit vrijwillig, net als de icoontjes ‘biologisch’, ‘recyclebare flesjes’ etc.
Leave a Comment