Boot op NPO Radio1!

Vanmorgen ging al vroeg mijn wekker, want ik werd om 5 uur verwacht in de studio van Dit is de nacht op NPO Radio1! We hebben gepraat over bier, mijn blog en onze brouwerij! Ook deelde ik een paar bieren die je hebt moeten proeven!

Grutte Pier – Tripel uit de ton (Leeuwarden)

Dit is geen standaard tripel, maar een tripel met Brettanomyces gist. Deze gist zorgt voor een zuurtje in het bier. Het is een bovengistend bier, maar krijgt het bier een tweede gisting, namelijk in Franse eiken vaten. In deze vaten krijgt het een spontane gisting (Brettanomyces), er wordt dus geen extra gist meer toegevoegd. Een combinatie van twee verschillende gisten heet ook wel gemengde gisting.

Mokums Mout – De Cuyp (Amsterdam)

Dit bier dronk ik afgelopen weekend op een bierfestival in Ermelo. Het bier smaakt een beetje naar pruimen, maar door het zuurtje is hij lekker fris. Zeker met zomers als deze wil je een fris bier. Eigenlijk zou ik willen voorstellen dat we volgend jaar massaal aan de zure bieren moeten gaan. Lekker verfrissend!

Het Uiltje – Bird of Prey (Haarlem)

De I.P.A. bieren kennen de meeste mensen wel. Hoppig, bitter, fruitig, fris. Zo ook de Bird of Prey, lekker fruitig, lekker bitter lichte toon van dennen. Deze bieren zijn zo bitter omdat dit bier is ontstaan toen de Engelsen over zee naar India moesten reizen. Bier kon je beter drinken dan water tijdens deze zeereis. Hop zorgt niet alleen voor bitterheid en aroma, maar ook voor houdbaarheid. Er werd dus veel hop bij het bier gegooid, zodat het bier maanden goed bleef.

Jopen – Malle Babbe (Haarlem)

Dit is een Dunkelweizen met smaken van banaan, citrus en caramel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de naam Weizen (en witbier trouwens ook) niets te maken met de kleur, maar is het een verbastering van Weit, wat Tarwe betekend. Een Weizen kan dus licht zijn, maar ook donkerder wanneer er gebruik gemaakt wordt van donkerdere moutsoorten. Weizen komt oorspronkelijk uit Duitsland en moet volgens het Reinheidsgebot gebrouwen worden. Dit houdt in dat het bier alleen uit mout, hop, water en gist mag bestaan.

De Molen – Hugs and Kisses (Bodegraven)

Dit bier heeft 3,5% en smaakt lekker naar citrus, beetje grapefruit, en goed bitter. Ik houd er van! Session bieren zijn in opkomst vanuit de VS. Het verhaal gaat dat deze bieren gebrouwen werd voor fabrieksarbeiders om tussen de middag verfrissing te krijgen. De medewerkers mochten alleen niet dronken worden, dus werd er een soort ‘light’ bier op de markt gebracht.

Van de Streek – Playground IPA (Utrecht

Een I.P.A. met minder dan 0,5% alcohol. Eén van de eerste alcoholvrije speciaalbieren in Nederland. Vaak zijn alcoholvrije bieren minder smaakvol, maar deze IPA is lekker hoppig, fruitig (citrus, vooral grapefruit) en moutig.

Benieuwd naar het interview op NPO Radio1?

Het interview is terug te luisteren via deze LINK

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.