Bier uit blik? Ja, graag!

Als ik je vraag waar je aan denkt bij bier uit blik, dan zul je waarschijnlijk antwoorden met hangjongeren, of een dag naar het strand. Normaal drink je toch liever bier uit een glas (of fles)? Toch denk ik dat we blikken craftbier steeds vaker gaan tegenkomen in de supermarkt of bierwinkel.

Blik beter dan fles

In de VS zie je het al veel, een speciaalbier uit blik. Wat veel mensen niet weten is dat bier uit blik eigenlijk veel langer zijn smaak behoudt. Zoals ik in mijn artikel ‘Hoe lang kun je bier bewaren?’ al schreef, zijn bier en licht niet echt goede maatjes. Dit is ook de reden dat veel bieren in een donkere fles verkrijgbaar zijn in plaats van een lichte fles. Een bruine fles laat minder licht door. Vooral de hopgeur en smaak gaat achteruit bij teveel daglicht. Heb je trouwens wel eens een pilsje open gemaakt die een vreemde geur had (wiet of hasj)? Waarschijnlijk heeft dit biertje dan lekker liggen bakken in het zonnetje!

Hoppige bieren

Ik hoef je niet uit te leggen dat het dan nog beter is om een bier uit een blik te drinken: dit bier krijgt helemaal geen daglicht te zien (net als bij een fust) voordat je hem open maakt. Doordat we steeds meer hoppige bieren drinken zoals IPA’s is het eigenlijk een logisch gevolg dat we speciaalbier uit blik moeten gaan drinken. In tegenstelling tot pils, dat veel wordt gedronken om het bier drinken (lees: zuipen, hijsen, harken, klappen, atten, tanken o.i.d.), moet je bij speciaalbier genieten van de smaak. Het zou jammer zijn als je dan een biertje open maakt waarvan de smaak al achteruit is gegaan.

Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van bier uit blik. Yes or no?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.