Grutte Pier Brouwerij – Tripel uit de ton

Een tripel naar mijn hart! Lekker om in het zonnetje te drinken, maar ook geschikt moet zijn om koud en donker weg te leggen (en uiteraard later op te drinken)!

Afgelopen weken was het even een slechte periode voor een blogger. Aangezien ik dit naast mijn werk doe loop je het gevaar dat wanneer het druk is met werk het blog stil komt te liggen. Vandaag ben ik terug gekomen van mijn vakantie naar New York (later hierover meer) en ben weer helemaal klaar om komende weken te gaan knallen met mijn blog. Daar horen ook reviews van bieren bij. Vandaag beginnen we gelijk met de Tripel uit de Ton van Grutte Pier. Wat een lekker, verrassend bier.

Uit de ton

Het bier heeft na de hoofdgisting een tijdje liggen gisten in, zoals de naam al zegt, een Franse eiken ton. Door een extra gisting in eikenhout krijgt een bier vaak wat tonen van vanille en dat proef je zeker! De mannen van Grutte Pier noemen deze Tripel ook wel een Bretttûne, een samenvoeging van Bret en tûne, wat Fries is voor ton. De bieren van Grutte Pier worden namelijk in Leeuwarden gebrouwen. Leuk is te vermelden dat het bier niet alleen bovengistend is, maar ook een wilde vergisting heeft gehad. Deze vergisting zie je vooral bij een Geuze of een Kriek. Waarschijnlijk komt hier het lichte zuurtje vandaan.

Wy gean priuwe!

Kijken

  • Kleur: geel
  • Schuim: mooi, compact schuim
  • Helder of troebel: troebel

Ruiken

  • Geur: fris, bloemig, citrus, lychee
  • Sterkte geur: licht

Proeven

  • Smaak: een droge tripel, smaakt naar citroen, grapefruit, vanille
  • Body van het bier: licht body
  • Koolzuurgehalte: veel koolzuur, bijna zoals een saison

Beoordeling

De Tripel uit de Ton zou ik graag aan willen raden. Het is een frisse tripel, die erg goed te drinken is op een warme lentedag. Ik ga er binnenkort nog een paar kopen om hem te bewaren, want hier ben ik wel erg nieuwsgierig naar!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.