Brouwerij Maximus

Een tijdje geleden was ik weer bij een brouwerij in Utrecht, namelijk de brouwerij van bieren zoals Brutus, Pandora, Stout 6 en High Hops: Brouwerij Maximus. Ik mocht meekijken met brouwer Hein hoe hij de Little Fred aan het brouwen was: een ondergistende lager.

Brouwen op stoom

Toen ik ‘s morgens aankwam, waren de koperen ketels (15 HL) van Maximus al aardig op stoom. Deze ketels worden namelijk verwarmd door stoom. Dit is een manier waarop al vele jaren (tweede helft 19e eeuw) bier wordt gebrouwen, maar wat niet veel meer wordt gedaan. Toch heeft het verwarmen door stoom een groot  voordeel: je kunt hierdoor de wort geleidelijk verwarmen, waardoor je minder karamellisatie hebt. De ketel van is al een volwassen ketel van 27 jaar oud van Brauerei Anlagen Marketing (BAM) en voordat deze in de brouwerij van Maximus kwam te staan, stond deze bij Brauhaus Hibernia in Gelsenkirchen.

Gistingsvaten schoonmaken voor de gisting

Tijdens het maischen was er tijd om de gistingstank schoon te maken voor gebruik. Dit is iets dat tegenkom bij alle brouwerijen waar ik langs ga. Ik hoef je daarom niet uit te leggen waarom dit zo belangrijk is, iets met bacteriën. In de ruimte waar de gistingsvaten stonden, kwam ik ook een paar gigantische watersloten tegen, eigenlijk gewoon emmers met een slang erin, die uit het vat komt. Via deze slang ontsnapt koolzuurgas, dat natuurlijk vrij komt bij het gisten van bier. Door een waterslot kan dit gas ontsnappen, maar er kunnen geen bacteriën naar binnen. Wanneer het koolzuurgas niet zou kunnen ontsnappen, zou een gistingstank kunnen ontploffen en krijg je een heuse bierbom. Dit klinkt lekker, maar geeft een verschrikkelijke bende!

Controle

Na het in gang zetten van de schoonmaak kwam brouwer Demian met een gevuld glas om één van hun bieren te controleren op afwijkingen. Ik vroeg hem waar je dan precies op moet letten. Hij vertelde me dat er veel afwijkingen kunnen ontstaan, maar dat sommige afwijkingen na een tijdje vanzelf weggaan, zoals een zwavelgeur (eieren). Dit was voor mij een hele opluchting, want een week voordat ik bij Maximus langs ging, had ik mijn eerste bier gebrouwen in mijn nieuwe brouwketel. Het bier dat ik had gebrouwen, een weizen, begon te ruiken naar iets dat ik vroeger wel eens geroken had. Ken je nog die stinkbommetjes van vroeger, die naar eieren stonken? Toen ik nog op de middelbare school zat, heeft ooit iemand een paar stinkbommetjes in het gebouw kapot gegooid, wat stonk het daar! Ik was bijna bang na het ruiken aan mijn bier dat er iets fout was gegaan, maar dit is helemaal goed gekomen. Bedankt Demian, voor de geruststelling! Mijn weizen smaakte trouwens lekker!

Afvullen in vaten

Twee weken voordat ik langs ging om het brouwen te fotograferen, was ik ook al even bij Brouwerij Maximus. Op dat moment ging Hein een batch afvullen in vaten voor de horeca. Dat afvullen ging lekker snel, je zult maar zo’n hoeveelheid moeten bottelen in flesjes. Dan ben je lang bezig! Demian vertelde trouwens dat hij thuis een tap heeft voor de bieren die hij zelf maakt. De kwaliteit van bier blijft beter als dit in een fust zit én je bent sneller klaar met afvullen (je hoeft niet al die kroonkurken op de fles te doen). Sabine en ik hebben het idee om onze tuin op te knappen en er komt waarschijnlijk een tuinbar in onze tuin! Ik heb voorgesteld om hier ook een tap in te bouwen, maar helaas… Zonder succes…

Meer weten over Brouwerij Maximus?

Natuurlijk kun je op de website van Brouwerij Maximus kijken voor meer informatie over de brouwerij en de bieren van Maximus. Nog leuker is om langs te gaan in hun proeflokaal!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.