BrouwTheater

Via Instagram kwam ik in contact met Sander van BrouwTheater. In tegenstelling tot andere brouwerijen die ik heb bezocht, is BrouwTheater geen normale brouwerij. Je kunt er namelijk zelf meebrouwen tijdens een workshop. Leuk voor als je net begint met brouwen of bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest!

Rondleiding

Op een zaterdagmorgen mocht ik meekijken met Sander. Deze morgen was er geen ‘voorstelling’, maar hij ging toch twee batches brouwen: een Blond bier en een Tripel. Het water stond al op te warmen, maar ik kreeg eerst een rondleiding door het theater. Het theater is gevestigd in een oud zorgcomplex, de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Sander heeft hier een aantal ruimtes tot zijn beschikking, waardoor hij aardig wat ruimte heeft om te brouwen, brouwsels op te slaan en brouwsels te proeven. Brouwen kan lang duren en in de tussentijd moet er natuurlijk ook geproefd worden. Hier is een aparte ruimte voor ingericht. Ook heeft Sander een koelcel waar hij de temperatuur kan regelen. Als bier aan het vergisten is, is de temperatuur erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten gist die allemaal weer een andere temperatuur nodig hebben. De ene gist houd van een koude temperatuur, de andere van iets warmer.

In het gebouw zijn nog meer bedrijven gevestigd, waaronder filmmakers die hun eigen bioscoop hebben ingericht. Ideeën zijn om te gaan samenwerken en bijvoorbeeld een mannenavond te organiseren. Eerst bier brouwen, dan bier drinken tijdens een stoere film. Tof!

Het brouwstation

Bij BrouwTheater kun je met een groep tot 16 personen brouwen. Daarom is het brouwstation uitgerust met 4 automatische ketels (van Bulldog) van 30 liter, zodat je in kleine groepjes kunt brouwen. Op het moment dat ik bij BrouwTheater was, had ik zelf nog geen automatische ketel, maar was aan het twijfelen om er een aan te schaffen. Sander heeft me laten zien hoe hij werkt, dit zag er zo makkelijk uit: een week later werd mijn eigen ketel bezorgd. Volgens mij doe je het dan goed, dat je het zo uitlegt dat mensen gelijk zelf met brouwen aan de slag kunnen. Tenminste, ik moet nog maar afwachten hoe mijn eigen brouwsel wordt. Die heb ik vorig weekend gebotteld. Hij smaakt lekker, ruikt lekker, nu afwachten of het bottelen goed is gegaan en of er koolzuur op komt!

Het brouwstation is overigens handig ingedeeld. Sander heeft boven de ketels een goede watertoevoer gemaakt en onderaan een afvoer. Je hoeft dan niet onnodig te klooien met emmers en slangen. Dit was voor mij wel een goede tip. Mijn brouwketel heb ik thuis nu zo neergezet dat ik ook geen emmers en meters slang nodig heb om mijn ketel te gebruiken.

Wegen, schroten, maischen

Eerst begin je natuurlijk met het afwegen van de mout, waarna het geschroot moet worden. Hierbij maak je de mout kapot, zodat de suikers makkelijker los komen. Sander wilde zijn spierballen tonen voor het fotomoment, door met de hand te schroten: een aardig zwaar werkje als je kilo’s moet schroten. Dit was hij al snel zat, dus besloot de boormachine uit de kast te halen. Dit ging een stuk sneller.

Na het schroten kon het maischen beginnen. Doordat Sander 4 ketels heeft staan, kan hij meerdere brouwsels tegelijk brouwen. Je gebruikt zo je tijd een stuk efficiënter, omdat je op het moment dat de ene batch aan het maischen is je al kunt beginnen aan de volgende.

Afvullen in grote flessen

Omdat je bier eigenlijk moet drinken in goed gezelschap, krijgen cursisten hun bier mee naar huis in grote flessen. Bij één van de arrangementen van BrouwTheater mag je ook zelf bottelen, hiervoor moet je dan wel twee of drie weken na het brouwen terugkomen. Voor het bottelen moet natuurlijk ook altijd nog het SG (suikergehalte) gemeten worden. Hiermee kun je aflezen hoe veel suikers er omgezet zijn in alcohol en dus uitrekenen wat het alcoholpercentage is.

Proeven

Uiteraard ging er ook nog een fles bier open om te proeven. De Familietrip ging open en dit bleek een heerlijke tripel!

Wil jij ook aan de slag met bier brouwen, of ben je op zoek naar een leuke activiteit om met vrienden te gaan doen? Neem dan eens een kijkje op de site van BrouwTheater!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.