Hertog Jan Grand Prestige dag

Twee weken geleden ontving ik in mijn mailbox een uitnodiging van Hertog Jan, of ik gisteren (24 november) wilde afreizen naar het Limburgse Arcen. Daar vond de 3e editie van de Hertog Jan Grand Prestige dag plaats. Een dag waarop de deuren van de brouwerij wagenwijd open staan voor bezoekers om eens te zien waar de Grand Prestige wordt gebrouwen.

Privé rondleiding

Hoewel eigenlijk de deuren pas om 13.00 uur opengingen, was ik samen met Tina (010 Beer Blog), Jody (Ongewoonlekker.com) en Bas (Fifty Shades of Men) uitgenodigd voor een privé rondleiding van meesterbrouwer Gerard en een masterclass van Fiona de Lange (www.fionadelange.nl). Om 12 uur startte de rondleiding door de brouwerij. Ken je die reclame nog van Hertog Jan, waarbij Gerard de brouwerij binnenkomt en de deurmat recht legt? Dat was hier! Leuk om die plek eens in het echt te zien. Tijdens de rondleiding werd er natuurlijk ook al geproefd. We begonnen met het water dat wordt gebruikt om te brouwen, in de gistkamer dronken we het jongbier (dan nog zonder koolzuur). Verderop waar het bier in houten vaten ligt te rijpen dronken we de Grand Prestige mét koolzuur en in de bierkelder dronken we er een die een paar jaar heeft liggen rijpen.

De bierkelder van Hertog Jan

Het is je waarschijnlijk al bekend dat sommige bieren geschikt zijn om langer te bewaren. Bij bieren als een Pils moet je dit niet proberen, schreef ik al in dit blogartikel. De Grand Prestige van Hertog Jan is hier wel geschikt voor. Sterker nog, eigenlijk vind ik dat bier dat langer de tijd krijgt om te rijpen beter. Een bier als de Grand Prestige gaat dan naar port en sherry smaken, heerlijk! Leg dus vandaag nog een partij bier op keldertemperatuur weg. Ben jij ongeduldig aangelegd en kun je er niet vanaf blijven als het bier in je eigen kelder ligt te rijpen? Daar heeft Hertog Jan een oplossing voor. Je kunt namelijk flessen in hun bierkelder wegleggen. Hiermee voorkom je dat je op een vrijdagavond bij gebrek aan ander bier tóch die Grand Prestige openmaakt. Het bier krijgt dan een kaartje met je naam (zie foto hieronder). Aan het eind van de rondleiding kregen we nog een leuke verrassing: er is ook een fles Grand Prestige (2018) in de bierkelder gereserveerd voor ons! Je kunt zelf bepalen wanneer je deze komt ophalen. Ik heb in mijn agenda al een dag geblokt in 2024 waarop ik het bier ga ophalen. Wil je meer informatie over hoe jij ook je fles hier kunt laten rijpen? Kijk dan eens hier.

Masterclass van Fiona de Lange

Om 13.00 uur was het zo ver: er was een plekje voor ons gereserveerd bij de masterclass van Fiona de Lange. Fiona is Internationaal Biersommelier, Zytholoog (bierkundige) en Certified Cicerone® (bierprofessor) en kan je dus erg veel vertellen over bier. Tijdens de masterclass werd natuurlijk de Grand Prestige geproefd, uit verschillende jaartallen. We begonnen met die uit 2018 (als vergelijkingsmateriaal) en namen steeds een sprongetje van 2 jaar: 2018, 2016, 2014 en 2012. Als afsluiter kregen we ook nog een Grand Prestige uit 2017, die heeft liggen rijpen in houten vaten (Vatgerijpt) waar voorheen Bourbon in heeft gezeten. Ik vond het een leuke masterclass. Als je ooit nog eens de kans krijgt om een masterclass van Fiona bij te wonen, doen!

Genoeg te doen!

Na de masterclass waren we ‘vrij’. Er was genoeg te doen: muziek, lekker eten (Smokey Goodness was er ook! Die ken ik van de festivals die ik voor mijn werk fotografeer) en een pubquiz. Ook kon je jouw Hertog Jan glas personaliseren door je naam erin te laten graveren en stond er een winkel waar je bier kon aanschaffen. Dit werd dan ook genoeg gedaan, gezien de rij.

Hertog Jan, bedankt!

Ik heb een hele leuke dag gehad in Arcen. Ik wil daarom Hertog Jan bedanken voor de uitnodiging voor dit evenement. Hopelijk tot volgend jaar!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.