Mokums Mout
Tijdens mijn radio optreden bij NPO 1 had ik het al even over de mannen van Mokums Mout. Ik ben namelijk erg enthousiast over hun bieren. Tijd voor een brouwerijbezoek dus! Een paar weken geleden was het zo ver: op een zondagmorgen stond ik voor de deur van Jan in Amsterdam om een testbrouwdag mee te maken. Er werd een bier gebrouwen met hop uit eigen tuin.
Goed begin: appeltaart!
Toen ik aankwam was de ketel aan het opwarmen. De testbrouwsels maken de mannen van Mokums Mout altijd gewoon thuis, in de keuken. Tijdens het opwarmen hadden we mooi even de tijd om te starten met koffie, met overheerlijke appeltaart die de vrouw van Jan had gemaakt. De taart was heerlijk, Jocelyn!
Mokums Mout
Mokums Mout is zoals de naam al doet verklappen een brouwerij uit Mokum (Amsterdam). De brouwerij is in 2014 onstaan en bestaat uit Jan, Jelle, Jan Willem, Lars en Martijn. Zij kennen elkaar uit hun studententijd. Tijdens mijn brouwerijbezoek waren Jan, Jelle en Jan Willem (van rechts naar links) aan het brouwen. Mokums Mout heeft op dit moment 3 vaste bieren: Duivelseiland, Kolenkit en Van der Pek. Daarnaast ook nog specials (De Cuyp, Seabeggar en Special Edition #1 & #2).
Brewfather app
In een eerder artikel schreef ik al eens dat ik zelf gebruik maak van Brouwhulp als brouwsoftware. Hierin staan mijn recepten, zodat je goed bij kunt houden wat je gebrouwen hebt. Als je bier brouwt is het namelijk de kunst om keer op keer hetzelfde bier te kunnen brouwen. Een goede administratie is dan erg belangrijk. De mannen van Mokums Mout gebruiken niet Brouwhulp, maar BrewFather. Het grote voordeel van deze app is dat hij web-based is en niet gedownload hoeft te worden. Je kunt hem dus zowel op je pc, tablet of telefoon bereiken. Daarnaast is de keuze van ingrediënten erg groot, waardoor je gelijk een goed beeld krijgt van de eigenschappen van deze ingrediënten. Binnenkort wil ik deze app voor jullie reviewen.
Verse hop uit eigen tuin
Na het filteren was het tijd om de wort aan de kook te brengen en de hop toe te voegen. Vandaag werd er met één soort hop gebrouwen, maar wel verse! Deze hop komt uit de tuin van Jelle. Hij heeft een paar jaar geleden een stekje gekocht en had dit jaar maar liefst 1,5 kilo hop! Brouwen met hop uit eigen tuin is altijd spannend, omdat je niet precies weet hoe veel alfazuren er in de hop zitten. Zoals je misschien al weet, zorgt hop er voor dat een bier bitter wordt, voegt hop aroma toe en vergroot het de houdbaarheid. Als je hop in de winkel koopt, weet je precies de informatie over de hop, want dit staat op de verpakking. Die wordt er niet bijgeleverd als je zelf een hopplant hebt staan…
Meer weten over Mokums Mout?
Wil je meer weten over de bieren van Mokums Mout en waar je deze kunt kopen? Kijk dan eens op hun website!
Leave a Comment