Heer & Meester

Even geleden ben ik bij de mannen van Brouwerij Heer & Meester in Barneveld langs geweest. Deze lokale brouwerij bestaat uit Wilbert Boon en Bernard Bennink en is ontstaan zoals veel brouwerijen zijn ontstaan: met pannen op het gasfornuis. Op dit moment maken de mannen om de week een batch van 200 liter en pakken het professioneel aan.

Bittere Pale

Op de avond dat ik over de schouders van Wilbert en Bernard mee mocht kijken werd de IPA gebrouwen: de Bittere Pale. Om te zorgen dat het brouwen geen nachtwerk wordt (Wilbert en Bernard hebben naast de brouwerij alle twee nog een andere baan), waren ze al begonnen met het brouwproces. Ik kwam binnen op het moment dat er gefilterd moest worden. Na het filteren werd de bierborstel (de graanresten) weggebracht naar de naastgelegen boerderij om als voer voor de koeien gebruikt te worden. Daarna werd de wort aan de kook gebracht en was het tijd om de hop toe te voegen.

Dryhoppen

Naast de hop die tijdens het kookproces zijn toegevoegd, wordt de Bittere Pale ook nog gedryhopt. Hierbij wordt na de hoofdvergisting nog hop toegevoegd aan het gistingsvat, die zorgt voor een extra hoppig aroma. Als je hop lang laat meekoken geeft de hop bitterheid aan het bier en weinig aroma. Daarom wordt hop vaak in fases toegevoegd. Je kunt je voorstellen dat hop die je niet mee laat koken, maar later in het gistingsproces pas toevoegt, vooral aroma aan het bier meegeeft.

Bottelen

Een week eerder was ik ook al bij de mannen van Heer & Meester, toen gingen ze bottelen: hun Saison (Saison van de Baron) ging de fles in. Persoonlijk vind ik de vorm van de flessen die ze gebruiken heel gaaf, geen standaard fles. Om de flessen op de lopende band te zetten (die de labels op de flessen plakt), hebben ze zelf een apparaatje gemaakt waarmee je 6 flessen tegelijk kunt optillen. Gemak dient de mens!

Wil je meer weten over Brouwerij Heer & Meester? Of wil je weten waar je hun bieren kunt kopen / bestellen? Kijk dan eens op hun website!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.