Scheldebrouwerij

Je hebt er vast wel eens één gedronken: een Zeezuiper, Dulle Griet, Lamme Goedzak of een Krab. Allemaal bieren van Scheldebrouwerij. Een leuk feitje: Scheldebrouwerij is dit jaar 25 jaar geworden! Zo’n feestje is reden voor mij om er eens langs te gaan voor een brouwerijbezoek.

Belgisch bier met Hollandse wortels

Voor dit brouwerijbezoek moest ik wel een eindje rijden, hoewel het verder klinkt dan het is: ik moest er voor naar België. Tenminste, het is net over de grens als je richting Antwerpen rijdt vanuit Breda. Goed te doen dus!

Scheldebrouwerij

De brouwerij is in 1994 opgericht onder de rook van Krabbegat (Bergen op Zoom). Dit is ook de reden waarom de brouwerij een (Bergse) krab in haar logo heeft. Via Zeeland is Scheldebrouwerij even later in het Belgische Meer beland. Daar hebben ze een brouwerij waar ze twee tot drie keer in de week hun bieren brouwen. Ik kreeg een rondleiding van brouwer Jeroen en Folko, die de communicatie doet van Scheldebrouwerij. Samen zijn zij ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe recepten. Helaas werd er die dag niet gebrouwen, maar dit zorgde er voor dat er mooi de tijd was voor een rondleiding. Jeroen leidde me rond langs hun brouwinstallatie en daarna hadden we het over hoe hun bieren tot stand komen. Een belangrijk woord voor de bieren van de Scheldebrouwerij is balans. De bieren die gebrouwen worden zijn toegankelijke bieren zonder extreme toevoegingen. Tegenwoordig worden door brouwers  bieren gebrouwen met andere toevoegingen (fruit, kruiden etc.) dan de standaard ingrediënten (water, graan, hop en gist). Vaak wordt dit gedaan om op te vallen. Aan de ene kant is dit erg leuk om te zien (en te proeven), maar een nadeel kan zijn dat je een weg inslaat die de bierdrinker niet lekker gaat vinden. Scheldebrouwerij brouwt liever bieren die in balans zijn en de kwaliteit hebben en houden die mensen van ze gewend zijn. De Specials daarentegen lenen zich soms wel voor nog meer uitgesproken karaktertrekjes.

Wildemannen

Ken je Knots en Knuppel? Misschien niet van naam, maar als je ze ziet herken je ze zeker! Knots en Knuppel zijn namelijk de figuren die op de etiketten zijn afgebeeld. Ik heb me altijd afgevraagd waarom deze figuren op de etiketten staan. Toen ik me ging inlezen over Scheldebrouwerij kwam ik erachter: deze wildemannen zijn ook een verwijzing naar Bergen op Zoom. Ze staan namelijk op het wapen van Bergen op Zoom.

Specials

Sinds 2017 brengt Scheldebrouwerij ook speciale brouwsels uit naast het vaste assortiment. Tot op heden zijn de specials #1: Zeezuiper dry hop special, #2: Oma Corrie en #3: De Zomer van ’64 op de markt gebracht. Deze bieren van beperkte oplage worden aangeboden op fust en in speciaal bedrukte fles. Wat mij opviel is dat Knuppel en Knots er niet op staan, wat bij de normale bieren wel het geval is. Daar gaat binnenkort verandering in komen, aangezien zij alle twee hun eigen special (#4 en #5) krijgen ter ere van het 25 jarig bestaan van de brouwerij. Ik ben heel benieuwd naar hoe ze er uit gaan zien! Special #4 en #5 zullen gelanceerd worden tijdens het jubileumfeest van Scheldebrouwerij. Ook jij kunt daar bij zijn: kijk voor meer informatie op het Facebookevent.

Bier om te proeven!

Na mijn brouwerijbezoek kreeg ik nog een presentje mee naar huis:  een sixbag met daarin 6 bieren en een mooi bierglas van de Scheldebrouwerij. Tijdens onze vakantie in Houffalize (Belgische Ardennen) hebben we deze bieren (in de hottub!) geproefd. Deze proeverij ga ik binnenkort met je delen!

Meer weten over de Scheldebrouwerij?

Wil je meer weten over de Scheldebrouwerij? Kijk dan eens op hun website!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.