vandeStreek

In december mocht ik een kijkje in de brouwerij nemen waar onder andere  de bieren Broeders, Dark Roast en Turf ‘n Surf vandaan komen: vandeStreek in Utrecht!

Gebroeders vandeStreek

De brouwerij vandeStreek is begonnen door de broers Sander en Ronald. Ze zijn zoals veel brouwers thuis begonnen in de keuken, met potten en pannen. Eerst om het bier zelf op te drinken, maar al snel werd er gebrouwen voor op verjaardagen. Toen ze eenmaal de beslissing hadden gemaakt om er professioneel mee aan de slag te gaan, konden vrienden en familie intekenen om een doos te bestellen met daarin twee soorten bier: Broeders en Dark Roast. Vervolgens hadden ze zo veel bestellingen dat ze de bieren op grotere schaal konden brouwen. Deze bieren behoren nu tot het standaard assortiment, samen met nog 4 andere bieren (Hop Art, Koper, Dewitt, Turf ‘n Surf). Daarnaast experimenteren ze er stevig op los met seizoensbieren, eenmalige bieren en werken ze geregeld samen met andere brouwerijen (collaborations).

Mango milkshake IPA

De dag dat ik mocht komen fotograferen was een hele speciale dag. Er werd namelijk een nieuw bier gebrouwen: een Mango Milkshake IPA. Een wat?! Ja, je leest het goed, een bier met mango en ook wordt er lactose aan toegevoegd. Zelf had ik hier nog niet eerder van gehoord, maar het lijkt me wel lekker! Op de vraag hoeveel ze hiervan brouwen reageerden ze heel relaxed: ongeveer 3500 liter..

Dat lijkt me erg spannend als je een bier voor de eerste keer brouwt. Ik zou er zelf wel een nachtje wakker van kunnen liggen, maar volgens mij weten ze heel goed waar ze mee bezig zijn. Dat is ook wel te zien aan de installatie die zij hebben staan. Grote ketels, vergistingsvaten, een ruime afvullijn en een hele stapel met whiskyvaten waar ook bieren in liggen te rijpen. Dit zijn brouwers, geen pannenkoekenbakkers! De brouwinstallatie staat er trouwens pas sinds vorig jaar maart. Toen hebben ze in een paar weken zelf (met een team uiteraard) de hele installatie neergezet! Tof om een keer gezien te hebben!

Schoonmaken

Wat ik vooral heb geleerd in de weken dat ik dit blog heb, is dat een groot gedeelte van het brouwen schoonmaken is. Er mag absoluut geen infectie plaats vinden. Als je zelf brouwt op kleine schaal is een vergistingsvaatje zo schoongemaakt, maar om deze vaten schoon te krijgen moet er wel wat meer werk verzet worden.

Uitleveren maar!

Wil je meer weten over de bieren van vandeStreek? Kijk dan eens op hun website!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.