Waarom zou je bier laten rijpen?

Drie jaar geleden dronk ik voor het eerst een bier dat had liggen rijpen: een stout van 3 jaar oud die door het rijpingsproces naar port was gaan smaken. Sindsdien heb ik een zwak voor gerijpte bieren en zet ik regelmatig nieuwe bieren bij in mijn eigen bierkelder. Ik raad dit iedereen aan om ook te doen! Waarom zou je bier laten rijpen?

Waarom zou je een bier laten rijpen?

Omdat je van lekker bier houdt! Het is al een tijd normaal dat je een goede wijn bewaart omdat hij nóg beter wordt met de jaren. Net zoals wijn is bier ook een natuurlijk product dat verandert naarmate je hem langer bewaart. Bij sommige bieren kan dit een zeer positief effect hebben op de smaak van het bier. Er zijn zelfs bieren op de markt die pas na een paar jaar verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan barrel aged bieren, die in een houten vat hebben liggen rijpen. De vaten die hiervoor gebruikt worden hebben vaak al een eerder ‘leven’ gehad doordat er whiskey, cognac, port, sherry, wijn, of zelfs tequilla in heeft gezeten. De smaak van deze drank zit daardoor in het hout, wat dus een extra aroma kan geven aan een bier.

Wat gebeurt er bij het rijpen van bier?

Je zult merken als je voor het eerst een gerijpt bier proeft dat je smaken gaat tegenkomen die je normaal niet in een bier zou verwachten. De smaak van deze bieren wordt ronder (minder scherp), het koolzuurgehalte neemt iets af en er kunnen smaken ontstaan die doen denken aan port, sherry, whisky of cognac. Bij bieren met een spontane gisting zoals bijvoorbeeld een Geuze zullen wat minder zuur moeten worden. Zelf ben ik erg fan van een frisse Geuze, dus die ga ik komende jaren ook verzamelen om weg te leggen. Ik ben erg benieuwd naar hoe de smaak over een paar jaar is. Ik heb zelfs een Geuze in mijn collectie staan die je tot 2037 kunt bewaren volgens de houdbaarheidsdatum. Jullie horen tegen die tijd wel wat ik er van vind. Hou je mijn blog in de gaten? 😉 Op onderstaande foto zie je overigens niet mijn eigen bierkelder: dit is een foto die ik tijdens de Grand Prestigedag van Hertog Jan heb gemaakt. Hier liggen honderden flessen Grand Prestige te wachten tot de tijd (en het bier) rijp is. Ook ligt hier een fles uit 2018 tussen voor Dhr. Boot. Hij kan hem tot 2024 ophalen. Hoe tof?

De bierkelder van Hertog Jan

Kan jij ook bieren laten rijpen?

Natuurlijk! Je hoeft niet per se een gigantische bierkelder onder het huis te hebben om bieren te laten rijpen. Als je een koele, donkere plek hebt thuis kun je al beginnen met het bewaren van bieren. Zelf gebruik in onze kelderkast. Deze is donker en heeft een constante temperatuur, wat ook belangrijk is bij het rijpen: de temperatuur mag niet teveel schommelen.

Niet elk bier is geschikt

Voordat je begint met bieren laten rijpen, is het goed om te weten dat niet elke bier geschikt is om te bewaren. Er zijn zelfs bieren die je zo vers mogelijk moet drinken: een I.P.A. zal bijvoorbeeld zijn hoppigheid verliezen als je deze bewaart. Wacht dus niet te lang met het opentrekken. Over het algemeen zijn andere blonde bieren ook niet heel erg geschikt.

Welke bieren zijn wél geschikt om te laten rijpen?

Bieren die geschikt zijn om ‘weg te leggen’ hebben vaak een hoger alcoholpercentage, hoewel dit niet altijd zo hoeft te zijn. Zoals ik in mijn artikel over het bewaren van bier al schreef, zijn kun je het best onderstaande bieren laten rijpen.

  • Dubbel
  • Quadrupel
  • Geuze
  • Lambic
  • Kriek
  • Stout
  • Porter

Welke bieren heb jij in je bierkelder liggen?

Misschien ben je al bezig met het laten rijpen van bier. Ik ben erg benieuwd naar welke bieren jij heb liggen. Ik zou het leuk vinden als je jouw verzameling post in een reactie onder dit bericht!

 

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.