Brouwerij Stijl

Een tijdje geleden poste ik een oproep op Instagram en Facebook, waarin ik op zoek was naar brouwerijen die met mijn nieuwe fotoproject wilden meewerken. Het duurde niet lang voordat ik berichtjes kreeg van een aantal brouwers. Het eerste berichtje was van een brouwerij uit Almere: Brouwerij Stijl.

Een paar weken later, op een zondagmorgen in oktober stond ik voor de deur bij Raymond, Anneke en hun zoontje William in Almere. De kleinschalige brouwerij in Almere wordt gebruikt om recepten te ontwikkelen en wanneer deze goed bevonden worden, zullen de bieren in grotere installaties gebrouwen worden van collega brouwers. Wél brouwt Raymond zijn bieren altijd zelf, zodat hij zelf het proces goed in de gaten kan houden. Op de dag dat ik aanwezig mocht zijn bij het brouwen werd er een wel héél speciaal bier gebrouwen: het geboortebier. Raymond en Anneke verwachten namelijk een kleintje in december.

Niet geschroot is altijd mis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toen ik aankwam had Raymond het voorwerk al gedaan: er stond een flinke emmer geschroot mout te wachten. Zelf brouw ik ook wel eens en het schroten vind ik altijd het minst leuke werk. Vooral als je dit met de hand moet doen is dit een goede workout om je armspieren te trainen. Een stuk makkelijker (én sneller) is het als je dit met de boormachine doet.

Let the brewing begin!

Toen het water eenmaal de juiste temperatuur had kon de mout in de ketel. Ik wist al dat Raymond een Braumeister van Speidel gebruikt om zijn recepten te ontwikkelen en was erg benieuwd naar deze ketels. Ik had nog nooit gezien hoe zo’n ketel werkt. Je merkt dat Raymond een enthousiaste brouwer is, omdat ik een uitgebreide presentatie kreeg over de ketel, toen ik naar de ketel vroeg. Het mooie van zo’n ketel is dat je een deel van het proces kunt automatiseren. Bij bier brouwen moet je in etappes maischen (koken) op verschillende temperaturen en deze kun je instellen in de ketel. Ook wordt het wort (het uiteindelijke bier) rond gepompt, zodat de suikers goed verdeeld worden in het water. Om te zorgen dat het bier helder wordt, moet het uiteraard goed gefilterd worden. Door de mout in de afsluitbare korf te maischen, is dit ook makkelijk eruit te halen.

Koffie!

Na het instellen van de ketel, is het tijd voor koffie. Bij het brouwen van bier moet je veel wachten, dus we hadden mooi even de tijd om het te hebben over de oorsprong en de bieren van Brouwerij Stijl. In alle bieren wordt wel een bijzondere smaak toegevoegd, zoals dennentoppen (Dennentoppen Blond) of anijs (Geboortebier). Ook wordt bij het bepalen van het assortiment niet heel erg gekeken naar wat voor bieren andere bierbrouwerijen brouwen. Volgens Raymond en Anneke moet het niet zo zijn dat je persé een bokbier moet verkopen omdat andere brouwerijen dat ook doen. Zoals bij elk bedrijf moet je van je eigen kracht uitgaan, alleen dan val je op.

Even roeren

Na de kop koffie is het tijd voor de volgende stap. Even roeren en dan op naar de volgende temperatuur.

Afwegen

Na het maischen moet de hop (korrels) erbij en de overige ingrediënten, in het geval van het Geboortebier is dit anijs. Het is leuk om te zien dat William mee mocht helpen bij het afwegen. Ook bij het opsnoepen van ‘de moutjes’ helpt William een handje!

De bieren

Toen ik weer huiswaarts ging, kreeg ik een paar bieren mee om te testen. Zie hier mijn allereerste review: de Dennentoppen Blond!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.