Eric’s Beer Craft

Eindelijk! Het is vakantie. Afgelopen weken waren voor mij erg druk met gave projecten, net zoals elk jaar rond de Kerst. De maanden november en december zijn altijd gekkenhuis. Ik heb afgelopen weken geen tijd gehad om artikelen te schrijven, maar ik heb niet stil gezeten. Ik heb maar liefst vier brouwerijen bezocht om foto’s te maken! Nu als eerste brouwerij: Eric’s Beer Craft!

Eric’s Beer Craft

De eerste van de vier is Eric’s Beer Craft in Amersfoort. Het is een kleinschalige brouwerij in Het Lokaal. Het Lokaal is een streeksupermarkt, waar producten uit de omgeving van Amersfoort te verkrijgen zijn. Achter in de supermarkt tref je een aparte ruimte waar bier wordt gebrouwen door Eric. We kwamen erachter dat hij al brouwt zo lang als ik leef: hij begon met brouwen in ’88 (wát goed jaar was dat!). Het begon zoals bij veel brouwers thuis in de keuken, op kleine schaal in potten en pannen. Sinds september 2016 huurt Eric een ruimte in Het Lokaal waar hij genoeg ruimte heeft om zijn toenmalige hobby lekker uit de hand kan laten lopen. Zijn bieren zijn te verkrijgen bij diverse winkels en ook bij de Flint en het Bergpaviljoen (beide in Amersfoort) kun je zijn bier bestellen. Eric stelt zijn ketels ook regelmatig ter beschikking aan huurbrouwers.

Black IPA

Op de dag dat ik foto’s ging maken werd er een Black IPA gebrouwen, ongeveer 175 liter. Zoals de naam al zegt, is dit een donkere IPA. Eric gebruikte onder andere een moutsoort waar geen vlies meer omheen zit. Vaak is dit wel het geval en dit heeft invloed op de bitterheid van het bier ( het wordt bitterder). Weer wat geleerd! Ik ben erg nieuwsgierig naar het eindresultaat, dus ik ga jullie beloven dat ik deze binnenkort eens ga testen! Ook was één van de huurbrouwers, Familiebrouwerij Katuin hun Dubbel aan het bottelen. Dubbel feest voor mij dus!

De maischketel

Wat me opviel bij de maischketel is dat deze helemaal ingepakt zit in hout. Eric vertelde me dat dit hout eromheen zit om te isoleren. Tussen de ketel en het hout zit nog een laag isolatiemateriaal, zodat de temperatuur niet of nauwelijks daalt. De maischketel hoeft dan niet verwarmd te worden en hiermee voorkom je dat de mout aanbrandt. Eerst warm je het water op in een andere ketel, waarna het overgepompt wordt in de maischketel. Vervolgens gingen de mouten en jeneverbessen erbij en alles bij elkaar had al snel de temperatuur die het moest hebben. Het viel me op dat de temperatuur – zonder de boel te verwarmen – redelijk lang hetzelfde bleef! Bij de tweede fase (en temperatuur) deed Eric er warmer water bij, zodat de temperatuur natuurlijk omhoog ging. Vervolgens ging de ketel weer dicht en wéér bleef de temperatuur op de gewenste hoogte. Het klinkt heel logisch, maar ik had dit nog niet gezien.

Website van Eric’s Beer Craft is in de maak, deze zal ik delen zodra deze online te zien is! Kun je niet wachten? Neem dan eens een kijkje bij Het Lokaal!

 

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.