Brewski Mangofeber DIPA

Met Sinterklaas heb ik van Sabine, mijn vriendin, een bieradventskalender gekregen als surprise. Dit was wel een grappig verhaal, omdat we na het lootje trekken er al snel achter kwamen dat we een surprise voor elkaar moesten maken. Normaal vertelden we gelijk na het trekken wie onze slachtoffers waren, dus nu werd dat ook gelijk duidelijk. Een voordeel voor Sabine is dat ze wel precies weet wat ik leuk vind: speciaal bier! In de bierkalender zat ook de Brewski Mangofeber DIPA (8%)

Bieradventskalender

Het lijkt erg in de mode om een bieradventskalender te kopen. Bij bijna alle bieraanbieders kun je er eentje aanschaffen. Het idee is simpel: van 1 december tot en met 24 december mag je een vakje open maken om te kijken welk biertje erachter verstopt zit. Bij veel aanbieders is dit gewoon een doos met vakjes, maar die van mij was van stoer hout. Nu alle vakjes opengemaakt zijn heb ik aardig wat lekkere speciaalbieren geproefd en de bieren die nog moeten worden opgedronken staan nog in de koelkast in mijn mancave (mijn kantoor). Uiteraard ga ik met jullie delen welke bieren dit zijn. Vandaag deel ik jullie de Brewski Mangofeber DIPA!

Wat is DIPA?

Veel mensen die wel eens een speciaalbier drinken kennen de term IPA. Dit staat voor India Pale Ale. Een IPA staat bekend om zijn frisse hopgeur en zijn bitterheid. Persoonlijk houd ik erg van IPA’s (misschien wel één van mijn favoriete bieren). Een DIPA staat voor Double IPA. Dit betekend niet dat je twee keer zo veel bier krijgt zoals bij een dubbele whisky, maar juist dat er in verhouding meer hop in zit. Het ontstaan van de DIPA is wel een grappig weetje: de brouwmeester voegde per ongeluk 50% meer mout en probeerde dit te corrigeren door 100% meer hop toe te voegen. Dit heeft als gevolg dat een DIPA een stuk bitterder is dan een IPA. DIPA’s worden vooral gebrouwen in Amerika, Nederland, België, Canada, Groot Brittanië en Scandinavische landen. Er is overigens ook nog een TRIPA.

Brewski Mangofeber DIPA, je gaat eraan!

Kijken

  • Kleur: fris geel
  • Schuim: compact, fijn schuim
  • Helder of troebel: troebel

Ruiken

  • Geur: mango, maar ook ananas
  • Sterkte geur: zacht

Proeven

  • Smaak: fris, zoet (mango), bitter (hoewel ik de bitterheid mee vind vallen).
  • Body van het bier: body is in balans, licht vettig, maar door de frisse smaken is dit erg lekker
  • Koolzuurgehalte: gemiddeld
  • Bitterheid: 75 IBU
  • Afdronk: lekker bitter

Beoordeling

Van mij krijgt deze Mangofeber DIPA 8 sterren. Ik ben erg fan van IPA’s en dit bier vond ik erg lekker in balans. Niet te bitter, niet te vettig, niet te zoet en niet te fris. Ik zou dit bier graag nog eens willen drinken, bijvoorbeeld bij een frisse salade of een curry!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.