Wat voor apparatuur heb je nodig om je eigen bier te brouwen?

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het brouwen van je eigen bier. Gaaf! Bier brouwen is erg leuk en vooral het (laten) proeven van je eigen brouwsel zal je erg trots maken (als het gelukt is tenminste)! Wil je weten wat je er voor nodig hebt? Ik leg het je uit!

Schrootmolen

Als je bier wilt maken moet je zorgen dat je de zetmeel uit de mout kan maischen. Daarvoor moet je de mout eerst schroten: kapot maken. Dit doe je door het door de schrootmolen te halen. Je moet zorgen dat de mout net kapot is, maar ook weer niet te fijn. De kafjes van de mout dienen ook als natuurlijk filterbed, dus dit mag lekker grof zijn. Er zijn ook wel siropen (moutextract) te krijgen zodat je niet meer hoeft te schroten. Dit is natuurlijk veel minder leuk dan zelf je mout schroten!

Ketel of een grote pan

Erg belangrijk is natuurlijk de ketel. Je kunt ketels in allerlei soorten kopen: een pan die je boven een gasbrander verwarmd, met een elektrisch verwarmingselement, tot een ketel waarbij je de tijden en temperatuur kunt instellen. Ook zijn ketels in verschillende afmetingen te krijgen. Zelf heb ik een automatische ketel van 30 liter. Dit wil niet zeggen dat ik altijd 30 liter brouw. Vaak brouw ik kleinere batches om te experimenteren.

Roerspaan

Roeren met je vinger gaat niet, want de wort (de ‘bouillon’ die je trekt van de mout en hop) is veel te warm! Gebruik daarom een roerspaan. Liefst een van plastic of hout.

Timer

Bij het maischen moet je goed de tijden in de gaten houden. Bij maischen gebruik je verschillende maischtemperaturen die je voor een bepaalde tijd moet ‘vasthouden’. Tegenwoordig heeft iedereen wel een timer op z’n telefoon, die functioneert prima! Vergeet alleen niet om het geluid aan te zetten van de wekker. Anders loopt alles in de soep!

Thermometer

Logisch als je het punt hierboven hebt gelezen. Je zult regelmatig de temperatuur moeten meten. Zorg dus dat je een goede thermometer hebt die een hoge temperatuur kan verdragen.

SG meter

Met een SG meter meet je – zoals het woord al zegt – het SG. Dit staat voor soortelijk gewicht, dus de vaste stoffen die in de wort zitten. Dit zijn onder andere de suikers die vergist gaan worden. Door de suikers van voor de gisting én na de gisting te meten, kun je door deze in een formule te zetten uitrekenen hoe veel alcohol er in je bier zit.

Koeler

Na het koken moet de wort snel afgekoeld worden, omdat het anders het gevaar loopt op besmetting door bacteriën (in de brouwwereld ook wel eens ‘tyfusjes’ genoemd). Als je niet wilt gaan lopen klooien met een pan in je gootsteen of in je bad, kun je het beste een spiraalkoeler of een platenkoeler kopen. Deze koelt de wort een stuk sneller af. Tip: het water dat uit de koelers komen is warm. Vang dit op, zodat je gelijk warm water hebt om schoonmaken. Is dat niet milieubewust?

Gistingsvat met waterslot

Na de brouwdag giet je de wort, samen met de gist in het gistingsvat. In dit vat gaat de gist zijn werk doen, namelijk het omzetten van suikers naar koolzuur en alcohol. Om te zorgen dat je vat niet gaat exploderen, moet hier een waterslot op zitten. Deze zorgt er voor dat het koolzuurgas kan ontsnappen, maar er geen zuurstof en bacteriën naar binnen kunnen glippen.

Spullen om te bottelen

Nadat het bier uit het vat komt, mag het bier afgevuld worden. Dat kan in flesjes of in vaatjes. Tip: vul het bier af in grote flessen, dat ben je snel klaar. Het bottelen is niet mijn favoriete werk!

Maak het zo gek je wilt

Het leuke aan thuis brouwen is dat je altijd weer nieuwe dingen kunt kopen en dit langzaam uit kunt bouwen: betere ketel, nieuwe schrootmolen, betere koeler. Pas echter op, dat je niet teveel geld uitgeeft! Wat is jouw laatste nieuwe aankoop?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.