Hoe kom je als beginnende brouwer aan recepten?

Geoefende brouwers weten op ten duur hoe zij een recept moeten samenstellen, maar wat als je net begint en je het van bestaande recepten moet hebben? In dit artikel leg ik je uit hoe je als beginnende brouwer aan je recepten komt.

Boeken

Er zijn aardig wat boeken over brouwen te koop. Naast dat er in deze boeken geschreven staat hoe je moet brouwen, staan er vaak ook recepten in. Twee vliegen in één klap! Beter Peter! Twee boeken waar ik enthousiast over ben:

(Ben je van plan om deze boeken te kopen? Klik dan vooral op bovenstaande links, hiermee help je het arme Bier met Boot fonds 😉 )

Brouwhulp

Van Sander van Brouwtheater kreeg ik de tip om brouwsoftware (Brouwhulp) te gebruiken tijdens het brouwen. Een handig, gratis programma die je kunt gebruiken om je recepten samen te stellen en misschien nog belangrijker: te bewaren. Wat ook leuk is aan dit programma is dat er al recepten in staan.

Brewersfriend.com

Als je dan toch Brouwhulp hebt geïnstalleerd op je pc of laptop, kun je ook recepten importeren. Die zijn van internet af te halen, zodat je ze kunt lenen. Kijk eens op Brewersfriend.com. Dit is een site met heel veel recepten die door de gebruikers gedeeld worden. Je kunt heel makkelijk op bierstijl of ingrediënten zoeken. Stel je wilt een IPA met mango aroma’s brouwen, typ eens Mango IPA en zie eens hoe veel recepten eruit komen rollen!

Wees creatief!

Niets is leuker dan zelf wat aanklooien. Wees dus lekker creatief met wat je toevoegt aan je bier. Ook kun je een bestaand recept gebruiken als basis voor je eigen bier. Je kunt bijvoorbeeld andere mout, hop of gist gebruiken. Of bijvoorbeeld kruiden of fruit toevoegen. Het kan allemaal!

Wat was jouw meest creatieve uitspatting?

Ik ben erg benieuwd naar jouw meest creatieve recept. Heeft dit goed uitgepakt? Hoe kwam je op het idee om dat recept te maken?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.