Review: Bierkenner word je zo!

Onlangs kreeg ik een mailtje van uitgeverij Good Cook met daarin de vraag of ik een recentie wilde schrijven over het boek ‘Bierkenner word je zo’. Een bierkenner wil ik wel worden, dus ik was meteen nieuwsgierig. Een paar dagen later plofte hij op de deurmat. Het boek is geschreven door Guirec Aubert, een bierkenner uit Parijs.

Genoeg te zien

Sommige mensen kunnen zichzelf uren vermaken met literatuur en het liefst hebben zij de boeken zo dik mogelijk.  Zoals veel mensen uit mijn omgeving kunnen beamen, val ik niet in die categorie. Ik lees het liefst zo weinig mogelijk en als ik lees, moet ik wat kunnen opsteken van de letters die ik heb gelezen. Ook val ik in de categorie plaatjeskijkers, want een boek zonder plaatjes is als een bier zonder schuim. Het zegt dus wel genoeg dat ik dit boek in een paar uurtjes uit had.

Bierkenner worden. Wie wil dat niet?

Sinds maart volg ik het eerste niveau bij StiBON en kwam bij het lezen van dit boek veel bekende dingen tegen die ik ook tijdens de lessen van het StiBON heb gehad. Het boek begint met uit te leggen wat bier nou precies is en wanneer je een drank bier mag noemen. Vervolgens wordt uitgelegd hoe bier gemaakt wordt, welke ingrediënten gebruikt kunnen worden. Ik vind dat dit boek erg makkelijk leesbaar en te begrijpen is door het gebruik van grappige illustraties.

Bier kopen

Nadat in hoofdstuk 1 wordt uitgelegd hoe een bier tot stand komt, wordt in hoofdstuk 2 geschreven waar je bier moet kopen, waar je op moet letten bij het kopen van bier en hoe je bier moet bewaren. Vooral als je een beginnend bierdrinker bent, is dit hoofdstuk handig om je kennis op te krikken. Ook het lezen van een etiket komt aan bod.

Bier drinken

Bier drinken kunnen we allemaal. Maar als je echt gaat proeven, zul je erachter komen dat dit soms nog wel eens lastig is. In bier kun je namelijk heel veel verschillende smaken tegenkomen. Daarom vind ik de smakenkaart in dit boek handig. Je kunt als je deze openslaat tijdens het proeven aardig wat smaken tegenkomen. Vaak is het lastig om een bepaalde smaak te benoemen en dan is deze kaart handig. Ben jij bijvoorbeeld wel eens rotte eieren, gemaaid gras, nagellak of de geur van een stal tegengekomen in bier?

Bierstijlen

Binnenkort, op 25 juni, moet ik examen doen voor mijn StiBON 1. Dit is één van de weinige examens waar je niet kan slagen zonder bier te drinken (wat klinkt dat goed hè?!). Je krijgt tijdens dit examen 6 verschillende bieren (blind) voorgeschoteld waarvan je de bierstijl moet omschrijven. In dit boek wordt hier een handig overzicht voor gegeven. Dat blindproeven is trouwens nog wel knap lastig. Afgelopen Koningsdag hebben we samen met vrienden zo’n proeverij gedaan, ter voorbereiding op mijn examen. Conclusie: ik moet nog even aardig wat bier proeven komende tijd!

Beerpairing

In het laatste gedeelte van dit boek worden ook nog een paar bladzijden gewijd aan het combineren van bier met eten ( beerpairing ). Wat zijn daarvoor precies de regels? Ook staan er een paar voorbeelden van gerechten en hoe deze te combineren met bier. Zo kwam ik erachter dat je mijn lievelingsdessert (Crème Brûlée) moet combineren met mijn lievelingsbier (Geuze). Ik houd van dit boek!

Conclusie

Zeker als je aan het begin van je craftbiercarriere staat is dit boek erg aan te raden. Het boek krikt je basiskennis omhoog. Ook voor degene die al meer meters bier heeft gedronken is dit een mooie aanvulling op je bierboekencollectie!

Nieuwsgierig geworden naar het boek ‘Bierkenner word je zo’? Bestellen doe je hier

Auteur: Guirec Aubert | ISBN: 9789461431851 | Pagina’s: 192 | €22.50

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.