Bier proeven in 3 stappen
Ga je binnenkort ook een proeverij houden en wil je weten hoe je nog beter kunt beoordelen wat je drinkt? Lees dan dit artikel met de stappen die je kunt doorlopen tijdens het proeven van bier.
Na de middelbare school heb ik de middelbare hotelschool gedaan en daar moesten we wel wijn proeven, maar bier dronken we alleen na onze praktijkavonden (in de kroeg). Omdat ik op dit blog een richtlijn wil hebben die ik kan gebruiken voor mijn proeverijen, gebruik ik de punten die bij de meeste bierproeverijen gebruikt worden. Ik moet zeggen dat ik zelf ook even heb moeten Googlen om te kijken welke punten dit zijn, maar al snel kwam ik erachter dat je dit, net als bij wijn, in drie stappen doet: kijken, ruiken en proeven.
Kijken
Allereerst moet je bekijken wat voor bier je in handen hebt. Je kunt het bier beoordelen op:
- Welke kleur het heeft
- Hoe het schuim eruit ziet
- Hoe helder of troebel het bier is.
Ruiken
Als je hebt gekeken naar het bier, kun je gaan ruiken.
- Ruik je veel geuren?
- Hoe ruikt het bier? Fruitig? Kruidig? Moutig (graan)?
Proeven
Eindelijk! Je mag proeven!
- Wat proef je allemaal? Is het bier zoet, zuur, of juist heel bitter?
- Kun je wat zeggen over de body van het bier? Is het een vol bier, of licht?
- Hoe zit het met het koolzuurgehalte? Voel je veel tintelingen of weinig?
- Dan ben ik ook nog wel benieuwd naar hoe de afdronk is. Hoe blijven de smaken overeind als je hebt doorgeslikt?
Inderdaad, je las het goed. Bij bier proeven mag je het bier doorslikken, waar je bij het proeven van wijn vaak moet uitspugen!
Succes en veel plezier met proeven!
Leave a Comment