De Leckere

Even geleden ging ik langs bij de brouwerij De Leckere. Ze zitten nu nog in de Meern, maar dit jaar verhuizen ze nog naar de nieuwe brouwerij in Utrecht. Ik was dus nog op tijd om de huidige brouwerij vast te leggen.

Open brouwerijdagen

Tijdens de Open Brouwerijdagen was ik al te gast bij De Leckere. Ik was er op de zaterdag en dat was een dag dat ze niet aan het brouwen waren. Ik wilde graag terug komen als er hard gewerkt werd.

Award winning brouwhuis

De Leckere gebruikt al jaren hetzelfde brouwhuis en heeft hiermee al verschillende bieren gebrouwen die prijzen hebben gewonnen. Afgelopen jaar kwam hun Pils op nummer 1 in de Dutch Beer Challenge, bij de categorie Pils. Binnenkort, als De Leckere intrek neemt in hun nieuwe pand, krijgen zij nieuwe ketels en worden aan de huidige vergistingstanks nieuwe tanks toegevoegd waarmee de capaciteit een aardig stuk omhoog wordt geschroefd.

Verantwoord alcoholgebruik

Voordat ik de brouwerij in ging om daar foto’s te maken, sprak ik met Erik. We hadden het over de huidige bierbranche, de ontwikkeling van bieren en de gezondheidsmaatregelen die volgens bepaalde instellingen getroffen moeten worden. Dit is iets dat nu hot topic is. Volgens Erik is het inderdaad belangrijk dat er verantwoord alcohol wordt gedronken, maar we moeten oppassen dat alcohol drinken niet het nieuwe roken wordt en dat dit niet aan banden moet worden gelegd: ‘als bierbranche moeten we proberen om op een positieve manier mensen er bewust van te maken dat teveel drinken niet goed voor je is. Als we samen (met instellingen die tegen alcoholmisbruik strijden) kunnen bereiken dat de consument op de hoogte is van de gezondheidsrisico’s van teveel drinken, kunnen we de volksgezondheid verbeteren zonder dat dit ten kosten gaat van dit mooie product’.

De brouwerij in!

Na het interessante gesprek gingen we de brouwerij in. De brouwers waren nog volop aan het maischen en ook ging er een bier door de whirlpool. Dit houdt in dat de resten van de gist uit het bier worden gehaald. Je zag af en toe dat deze resten werden ‘uitgespuugd’ uit een slang. Uitkijken voor natte voeten dus! Na de whirlpool gaat het bier door de Pasteur, zodat het gepasteuriseerd wordt. Dit legt het gistingsproces stil en doodt bacteriën. Niet alle bieren van De Leckere worden overigens gepasteuriseerd: hun Pils bijvoorbeeld is ongepasteuriseerd.

Fusten vullen

Ook leuk om eens te zien is hoe fusten bij De Leckere worden gevuld. Na gebruik blijven er altijd resten van het bier in het fust zitten. Deze worden er uit gespoeld met water van rond de 90 graden. Het apparaat dat dit doet spoelt het vat eerst schoon en desinfecteert het vervolgens met een loogoplossing. Voordat het vat wordt gevuld moet het ook nog gesteriliseerd worden, zodat alle bacteriën dood zijn. Dit gebeurd onder druk en heeft een temperatuur van 150 graden. Natuurlijk wordt het vat ook nog goed gespoeld. Net zoals bij de whirlpool moet je hier ook opletten dat je geen natte voeten krijgt, want ook hier ligt een slang die af en toe wat uitspuugt.

Meer weten over De Leckere?

Wil je meer weten over De Leckere, hun bieren en wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond de verhuizing? Kijk dan eens op hun website!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.