Brouwerij Troost

Een brouwerij die sinds de start van mijn blog hoog op mijn verlanglijstje stond was Brouwerij Troost. Tof om deze brouwerij van binnen gezien te hebben! Ik mocht een ochtendje meekijken met brouwer Douwe.

Grootste onafhankelijke bierbrouwerij in Amsterdam

De brouwers van Troost zijn lekker bezig. In 2014 werd de eerste brouwerij van Troost geopend in de Pijp, maar al snel was de capaciteit (per jaar) van 100.000 liter te laag. Dit was genoeg om de gasten in de brewpub van bier te voorzien. Daarom werd later de vestiging op het Westergasterrein geopend, waar ze een capaciteit hebben van 700.000 liter hebben. Dat maakt ze de grootste onafhankelijke bierbrouwer in Amsterdam. Daarnaast hebben ze ook nog een vestiging in Amsterdam Oost, waar ze een eigen destilleerderij hebben.

Westergastterrein

Ik was te gast in de vestiging op het Westergasterrein. Op de dag dat ik hier was om een reportage te maken werd er een batch Pilsner gebrouwen. Eigenlijk twee: in deze brouwerij hebben ze voor het brouwproces geen drie ketels staan, maar 4. Zo kunnen de brouwers tijdens het filteren van de eerste batch meteen aan de tweede batch beginnen. Hierdoor kun je op één dag twee batches (van 2000 liter per batch) maken, in plaats van 1. Hierdoor bespaar je weer tijd omdat je alles bij de hand hebt.

Secret area

Ook mocht ik de geheime kamer van Troost bekijken: top secret! Toch mocht ik van Jorrit verklappen wat er in deze ruimte gebeurd. Hier worden net gevulde bierflessen getest op afwijkingen. Doordat het aardig warm is in deze kamer ontwikkelen afwijkingen zich sneller en zijn dus sneller zichtbaar, denk aan besmetting, oxidatie of gist in de fles. Door de flessen te testen voorkom je dat bieren met afwijkingen worden verkocht.

Inpakken en wegwezen!

Ook werd er druk ingepakt. Het team met Ruben, Steven en Alborz waren druk bezig met inpakken en waren de bus aan het inladen om uit te gaan leveren.

Troost, eh… Proost! Na afloop mocht er ook nog geproefd worden. Ik kreeg de New England IPA. Een IPA met een heerlijk zachte smaak met lekkere hoparoma. Zeker aan te raden. Wil je meer weten over Brouwerij Troost? Kijk eens op hun website, of ga er eens langs!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.