Jopen Proeflokaal Waarderpolder

Eén van de grotere craftbierbrouwerijen in Nederland is die van Jopen. Veel mensen kennen natuurlijk de Jopenkerk waar Jopen bier brouwt, maar sinds 2015 hebben ze ook een brouwerij op industrieterrein Waarderpolder in Haarlem. Ik kreeg een rondleiding van brouwer Tom door deze brouwerij!

Barrel aged bieren

We begonnen de rondleiding in het magazijn en daar kwamen we al snel houten vaten tegen. Tom vertelde me dat ze bij Jopen niet alleen vaten gebruiken die gebruikt zijn om whisky of cognac te laten rijpen, maar ook vaten waar tequilla of zoete witte wijn in heeft gezeten. Het klinkt logisch, maar ik had er niet over nagedacht dat dit ook kon. Hoe je bepaalt in welk vat jouw bier moet rijpen? Een richtlijn is om voor een krachtig bier een zwaar (qua smaak) vat te gebruiken en voor een lichter bier een minder zwaar vat.

Hopvoorraad

Als ik zelf een bier brouw, bestel ik alle ingrediënten in kleine hoeveelheden (hop bijvoorbeeld in zakjes van 100 of 200 gram). Bij Jopen gaat het er natuurlijk anders aan toe. Ik mocht een kijkje nemen in de koelcel waar de hop ligt opgeslagen. Hier ligt zo’n 7000 kilo hop!

Laboratorium

Na de koelcel kwamen we bij het laboratorium. Hier kwamen we laborant Koen tegen. Hij test hier bieren op afwijkingen zoals kleur, geur, smaak of koolzuurgehalte, zodat deze gecorrigeerd kunnen worden door de brouwers als dat nodig is. Je wilt als brouwer een constante kwaliteit brouwen en dit bereik je door je bieren goed te onderzoeken. Zoals de spreuk die in het laboratorium op de muur al zegt: Quality is never an accident. It is always the result of intelligent efforts.

Brouwerij

Na het laboratorium kwamen we bij de brouwafdeling. Hier was brouwer Ingo aan het brouwen. Dit is brouwen in het groot: een gigantische schrootmolen, grote brouwketels en wortfilter. Logisch is dat veel handelingen geautomatiseerd zijn en dat de brouwinstallatie wordt bestuurd met de computer.

Afvullijn

Natuurlijk hebben we ook een bezoek gebracht aan de afvullijn. Hier worden dagelijks duizenden bierflesjes gevuld. Daniel was hier het bier ‘Hop zij met ons’ aan het afvullen. Dit is het glutenvrije bier van Jopen. Ik kreeg van Daniel een rondleiding langs de afvullijn. In de eerste carrousel worden de bierflessen schoongespoten, om te zorgen dat er geen stof, bacteriën of stukjes glas in het flesje zitten voordat deze gevuld wordt. In de tweede carrousel worden de flessen gevuld met bier, waarna de fles wordt gesloten met een kroonkurk. Dan worden de flessen schoongespoten en droog geblazen zodat de flessen schoon en droog zijn als het etiket erop wordt geplakt. Het zou jammer zijn als het etiket er al af ligt voordat het flesje bij de bierdrinker op tafel staat, dus die moet goed vast zitten. Leuk om te zien vond ik dat de afvulmachine die gebruikt werd toen Jopen begon ook nog in deze ruimte stond. Zie de foto hieronder: oud (boven) vs. nieuw (beneden).

Proeflokaal

De rondleiding kwam tot zijn einde bij Aafje in het proeflokaal. Hier kun je doordeweeks en op zaterdag de bieren van Jopen proeven. Er zijn maar liefst 20 bieren van de tap te krijgen en daarnaast nog bieren uit de fles. Zeker de moeite om hier eens een proeverij te doen. Het is overigens ook mogelijk om bijvoorbeeld een bedrijfsuitje hier te vieren. Je kunt dan een rondleiding krijgen en een proeverij nuttigen!

Winkel

Vergeet niet na je bezoek aan het proeflokaal bier in te slaan in de winkel. Ook de distillaten die Jopen maakt in haar eigen distilleerderij in Hoofddorp zijn hier te koop. Na mijn bezoek kreeg ik 3 bieren mee naar huis, die ik deze week ga reviewen!

Ik vond het erg leuk om de brouwerij van Jopen van binnen te bekijken. Wil je meer weten over Jopen? Kijk dan eens op hun website, of ga eens langs in de brouwerij op industrieterrein Waarderpolder, de Jopenkerk in Haarlem of de Destilleerderij Jopenkerk. Je zult er geen spijt van krijgen!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.