Hoe veel tijd kost bier brouwen?
Onlangs kreeg ik de vraag hoe lang je erover doet om je eigen bier te brouwen. Ik dacht meteen: laat ik daar maar eens een artikel aan wagen. Et voila. Daar is hij dan!
Hoe lang gemiddeld?
Het is moeilijk om te zeggen hoe lang je precies kwijt bent aan het brouwen van een bier. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het ene bier is het andere niet en daarbij komt ook nog dat je afhankelijk bent van apparatuur. Denk bij de aanschaf van apparatuur goed na of je hiermee ook tijd en moeite bespaart. Een sterkere ketel, een betere schrootmolen, een extra waterketel voor het spoelwater en ga zo maar door!
Hoeveelheid
Hoe lang je nodig hebt voor een brouwsessie hangt allereerst af van de hoeveelheid bier dat je wilt gaan brouwen. Je bent meer tijd kwijt aan schroten en het opwarmen van je brouwwater (later wort) duurt ook langer.
Schroten
Het brouwproces begint bij het schroten van je mout. Afhankelijk van wat voor schrootmolen je hebt kan dit een tijdrovend klusje zijn. Zelf heb ik thuis een schrootmolen die je met de hand moet bedienen. Je kunt je voorstellen dat een schrootmolen die is aangesloten op een boormachine veel sneller werkt. Aangezien ik vaak kleinere batches (10-20 liter) brouw, vind ik het prima om mijn armspieren even een workout te geven. Gemiddeld doe ik 10 minuten over het schroten.
Maischschema
Nog iets dat bepaalt hoe veel tijd je kwijt bent, is het maischschema dat je gebruikt. Maischen doe je vaak in meerdere stappen (verschillende temperaturen) om zo invloed te hebben op bijvoorbeeld de suikers (die omgezet worden in alcohol) of de eiwitten voor de schuimkraag. Gemiddeld ben je met het maischen een uur tot 1,5 uur bezig.
Spoelen
Na het maischen ga je filteren, dus je moet je mout uit je wort halen en spoelen. Hiermee spoel je de laatste suikers uit je mout. Het spoelwater moet rond de 80 graden zijn. Dit kun je verwarmen in een pan, of een waterkoker natuurlijk. Zelf heb ik de luxe dat we een kokend waterkraan hebben. Hiermee bespaar je ook weer tijd. Het kokende water moet ik naar de schuur brengen (daar staat mijn ketel) dus als ik daar ben is het water rond de 80 graden. Spoelen duurt ongeveer 5-10 minuten. Tijd kun je ook winnen door een tweede ketel te kopen waarin je al van te voren het water kunt verwarmen.
Koken
Na het filteren moet de wort opgewarmd worden voor het koken. Dit duurt even. Om dit opwarmen te versnellen is een ketel met een hoger vermogen handig. Het opwarmen duurt natuurlijk langer als je meer bier brouwt. Bij de batches die ik brouw duurt het opwarmen ongeveer 10-15 minuten. Daarna moet de wort 1-1,5 uur koken.
Koelen
Nadat je bier gekookt heeft moet je wort afgekoeld worden en liefst zo snel mogelijk. Hoe langer dit duurt hoe groter de kans dat bacteriën zich in je wort nestelen. Koelen kun je met een dompelkoeler of een spiraalkoeler doen. Je begint bij het kookpunt en moet tot ongeveer 20 graden worden. Koelen duurt bij mij ongeveer 15 minuten. Ook hierbij geldt: hoe meer je brouwt, hoe sneller de temperatuur gezakt is en je wort het vat in mag.
Fermentatie
Na het brouwen gaat je wort het vat in en is het tijd om het werk uit handen te geven aan onze vriend die wort omtovert in bier: gist. Dan is het wachten. Ik laat het bier vaak 14 dagen fermenteren. Als het bier gedryhopt moet worden gaat op dag 9 de drooghop erbij.
Bottelen
Na 14 dagen is het bier klaar om in de fles te gaan. Met bottelen ben ik vaak een uurtje bezig (flessen schoonmaken, ontsmetten, vullen afsluiten). Een tip om tijd te winnen: haal je partner van de bank en zet hem/haar aan het werk! Is nog gezellig ook. Een vriend, vriendin, vader, moeder, opa of oma is ook een optie. Vind je bottelen te lang duren? Dan kun je altijd er nog voor kiezen om bijvoorbeeld tapvaatjes aan te schaffen. Hier kan in één keer 5 liter in. Grote stappen, snel thuis!
Waar bespaar jij tijd mee?
Ik ben benieuwd naar de investering die jij hebt gedaan (apparatuur, gereedschap etc.) die jou veel tijd bespaart. Laat je het even weten in een reactie?
Haa Fabian,
Al enige tijd volg ik jouw blog. Ik lees de artikelen met veel plezier en steek er ook nog eens iets van op als thuisbrouwer. Ik vraag me af heb jij een beeld van hoeveel mensen jouw blog lezen? Gelet op de kwaliteit van jouw stukken gaat er vast veel tijd in zitten. Maar goed mijn tip om tijd te winnen. Volgens mij heb jij ook een Easybrew aan de andere kunt mijn tip geldt ook in het algemeen.
Koel in je brouwketel de temperatuur terug tot zo’n 80 graden met je koeler. Pomp vervolgens de wort over naar je vergistingsvat. Koel vervolgens in het vergistingsvat verder af met je koeler. Je zult zien dat dit sneller gaat dan alleen maar koelen in de brouwketel. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste als je in de brouwketel koelt heb je te maken met de restwarmte van het verwarmingselement en daarnaast is de ketel van zichzelf ook nog erg warm. Je snapt dat dit natuurlijk niet meewerkt om snel te koelen. Ten tweede door over te pompen naar een koud vergistingsvat daalt de temperatuur al behoorlijk dit is (tijd)winst.
Gr. Erny
Hoi Erny,
Bedankt voor het compliment en dank voor je tip! Ik ga het eens testen! Wat betreft het bezoek op mijn blog: dit neemt elke maand toe. Op dit moment worden er per maand ongeveer 1.500 tot 2.000 artikelen gelezen!
Dag Fabian, Ik heb een Arsegan Easybrew 30 l. aangeschaft. (wordt medio aug. geleverd) Wat heb nog meer nodig om mijn eigen bier te brouwen?
Ik denk aan: een schrootmolen, een sg.-meter, een thermometer, een kroonkurkenpersje, flessen natuurlijk, kroonkurken.
en natuurlijk mout en gist.
Thanks voor je support alvast.
groeten, Nol
Hallo als ik met deze 3o liter ketel 10 of 15 liter bier wil brouwen gaat dat dan goed? Moet je dan lagere wattages gebruiken? Hoe doe jij dat precies aangezien je aangeeft dat je regelmatig kleinere batches brouwt. Ikzelf zou ook niet snel 25 liter in 1 keer brouwen. Ik heb namelijk ook een ketel van 15 liter gevonden (Brauheld 15L van Klarstein). Maar als brouwen van 10 en 15 liter batches ook prima met deze 30 liter ketel gaat, dan heeft dat mijn voorkeur.
Hoi Bram, dat gaat prima hoor! Ik brouw ook niet elke keer 25 liter. Ik brouw telkens tussen de 10 en 15 liter.
Ha Fabian, toffe blog! Ik kwam hier min of meer toevallig, maar heb al gelijk een paar goede ideeën opgedaan.
Zelf brouw ik nog in een grote soeppan 🙂 en om de 6 weken met een paar brouwmaten in een easybrew 30. De controle over het proces in koel- en gistfase vind ik steeds belangrijker. Hoe doe jij dit? Ben je al lid van een brouwvereniging?
Hoi Marco, thanks! Goed om te horen dat mijn artikelen in de smaak vallen! Het gistproces kan ik zelf niet heel goed controleren, maar kies vooral gisten uit die bij kamertemperatuur hun werk doen. Als het bier kouder moet staan dan kamertemperatuur, gebruik ik de kelderkast. Daar is het zeker in in de winter een stuk koeler.
Wat betreft de brouwvereniging: daar ben ik niet lid van. Heb niet echt de behoefte gehad om lid te worden ergens. Ben jij lid bij een brouwvereniging?