Hoe veel tijd kost bier brouwen?

Onlangs kreeg ik de vraag hoe lang je erover doet om je eigen bier te brouwen. Ik dacht meteen: laat ik daar maar eens een artikel aan wagen. Et voila. Daar is hij dan!

Hoe lang gemiddeld?

Het is moeilijk om te zeggen hoe lang je precies kwijt bent aan het brouwen van een bier. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het ene bier is het andere niet en daarbij komt ook nog dat je afhankelijk bent van apparatuur. Denk bij de aanschaf van apparatuur goed na of je hiermee ook tijd en moeite bespaart. Een sterkere ketel, een betere schrootmolen, een extra waterketel voor het spoelwater en ga zo maar door!

Hoeveelheid

Hoe lang je nodig hebt voor een brouwsessie hangt allereerst af van de hoeveelheid bier dat je wilt gaan brouwen. Je bent meer tijd kwijt aan schroten en het opwarmen van je brouwwater (later wort) duurt ook langer.

Schroten

Het brouwproces begint bij het schroten van je mout. Afhankelijk van wat voor schrootmolen je hebt kan dit een tijdrovend klusje zijn. Zelf heb ik thuis een schrootmolen die je met de hand moet bedienen. Je kunt je voorstellen dat een schrootmolen die is aangesloten op een boormachine veel sneller werkt. Aangezien ik vaak kleinere batches (10-20 liter) brouw, vind ik het prima om mijn armspieren even een workout te geven. Gemiddeld doe ik 10 minuten over het schroten.

Maischschema

Nog iets dat bepaalt hoe veel tijd je kwijt bent, is het maischschema dat je gebruikt. Maischen doe je vaak in meerdere stappen (verschillende temperaturen) om zo invloed te hebben op bijvoorbeeld de suikers (die omgezet worden in alcohol) of de eiwitten voor de schuimkraag. Gemiddeld ben je met het maischen een uur tot 1,5 uur bezig.

Spoelen

Na het maischen ga je filteren, dus je moet je mout uit je wort halen en spoelen. Hiermee spoel je de laatste suikers uit je mout. Het spoelwater moet rond de 80 graden zijn. Dit kun je verwarmen in een pan, of een waterkoker natuurlijk. Zelf heb ik de luxe dat we een kokend waterkraan hebben. Hiermee bespaar je ook weer tijd. Het kokende water moet ik naar de schuur brengen (daar staat mijn ketel) dus als ik daar ben is het water rond de 80 graden. Spoelen duurt ongeveer 5-10 minuten. Tijd kun je ook winnen door een tweede ketel te kopen waarin je al van te voren het water kunt verwarmen.

Koken

Na het filteren moet de wort opgewarmd worden voor het koken. Dit duurt even. Om dit opwarmen te versnellen is een ketel met een hoger vermogen handig. Het opwarmen duurt natuurlijk langer als je meer bier brouwt. Bij de batches die ik brouw duurt het opwarmen ongeveer 10-15 minuten. Daarna moet de wort 1-1,5 uur koken.

Koelen

Nadat je bier gekookt heeft moet je wort afgekoeld worden en liefst zo snel mogelijk. Hoe langer dit duurt hoe groter de kans dat bacteriën zich in je wort nestelen. Koelen kun je met een dompelkoeler of een spiraalkoeler doen. Je begint bij het kookpunt en moet tot ongeveer 20 graden worden. Koelen duurt bij mij ongeveer 15 minuten. Ook hierbij geldt: hoe meer je brouwt, hoe sneller de temperatuur gezakt is en je wort het vat in mag.

Fermentatie

Na het brouwen gaat je wort het vat in en is het tijd om het werk uit handen te geven aan onze vriend die wort omtovert in bier: gist. Dan is het wachten. Ik laat het bier vaak 14 dagen fermenteren. Als het bier gedryhopt moet worden gaat op dag 9 de drooghop erbij.

Bottelen

Na 14 dagen is het bier klaar om in de fles te gaan. Met bottelen ben ik vaak een uurtje bezig (flessen schoonmaken, ontsmetten, vullen afsluiten). Een tip om tijd te winnen: haal je partner van de bank en zet hem/haar aan het werk! Is nog gezellig ook. Een vriend, vriendin, vader, moeder, opa of oma is ook een optie. Vind je bottelen te lang duren? Dan kun je altijd er nog voor kiezen om bijvoorbeeld tapvaatjes aan te schaffen. Hier kan in één keer 5 liter in. Grote stappen, snel thuis!

Waar bespaar jij tijd mee?

Ik ben benieuwd naar de investering die jij hebt gedaan (apparatuur, gereedschap etc.) die jou veel tijd bespaart. Laat je het even weten in een reactie?

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.