Op naar het examen van StiBON 1!

Een tijd terug schreef ik jullie al dat ik de opleiding tot bierambassadeur bij StiBON ging volgen. Afgelopen maandag had ik de laatste les bij Stadskasteel Oudaen in Utrecht, waar ik de opleiding gevolgd heb. Nu alleen nog het examen!

Blind proeven

Ik vond afgelopen lessen erg leuk om te volgen. Hoe vaak kun je nou zeggen dat je op school elke les 6 verschillende bieren voorgeschoteld krijgt? Deze krijg je uitgeserveerd zonder dat je kunt zien welke bieren dit zijn. Vervolgens moest je het proefformulier invullen. Wat proef je allemaal en welk bier denk je dat er voor je staat? De laatste les ging over beerpairing (bier/spijs combineren), wat de laatste tijd steeds hipper wordt. Steeds vaker bestellen mensen een bier bij hun gerecht, dus als aanstaand bierambassadeur moet je hier ook de basis van kennen. Het was een erg leuke les (er moesten ook hapjes geproefd worden bij de bieren), als je het mij vraagt. Zeker bruikbaar!

Examen

Dat blind proeven oefen je tijdens de lessen omdat je straks tijdens het examen (naast een theoretisch gedeelte) 6 bieren voor je krijgt, waarvan je de bierstijl moet benoemen. Het lijkt makkelijk, maar ik kan je vertellen dat me dit aardig is tegengevallen. Vooral het verschil tussen blond en tripel vind ik lastig, en bijvoorbeeld de dubbel, bock en quadrupel. Misschien laat ik me iets teveel leiden door de kleur. Ik moet dus nog even veel tijd aan mijn huiswerk besteden (lees: bier proeven).

25 juni

Save the date: 25 juni moet ik examen doen voor StiBON 1. Ik heb nog tot dan de tijd om mezelf klaar te stomen, dus moet nog redelijk hard aan de bak. Je krijgt namelijk van tevoren een shortlist van 20 bieren die je op het examen kunt verwachten. Je kunt dan de bieren bestellen, zodat je niet een afwijkend bier voor je neus krijgt. Ik zal deze bieren dus allemaal nog moeten gaan drinken en zal komende maand hier nog paar reviews aan wijden op mijn blog! Stay tuned!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.