Hert Bier in Putten

Twee weken geleden was ik te gast bij de open dag van Hert Bier in Putten. De brouwerij organiseerde deze dag voor afnemers en relaties om eens te laten zien waar het bier gebrouwen wordt. Hert Bier is op dit moment een gevestigde naam op de Veluwe, maar krijgt ook steeds meer bekendheid buiten grenzen van de Veluwe.

Tijdens het evenement werd ook gebrouwen in de nog bijna nieuwe installatie. Voor de zomer van 2017 hebben de mannen en vrouwen namelijk geïnvesteerd in grotere ketels. Voorheen werd er gebruik gemaakt van de ketels van collega brouwers, maar dankzij de nieuwe ketels worden alle bieren in de eigen brouwerij gebrouwen.

Een jongensdroom

Het klinkt als een jongensdroom: met je vrienden een brouwerij beginnen. Voor Carlo, Johan, Marcel en Marcel werd deze droom werkelijkheid. Brouwer Carlo brouwt al meer dan 25 jaar en deelde de bieren altijd met zijn vrienden. In 2015 zijn ze begonnen met Hert Bier, waarmee hun doel was om de Veluwe te veroveren met hun bieren. In mijn ogen is dat al redelijk gelukt, want in  mijn eigen omgeving hoor ik vaak de naam Hert Bier voorbij komen. Dat het goed gaat met Hert is duidelijk: de mannen zijn niet meer met z’n 4’en, maar het team bestaat nu uit totaal 11 medewerkers!

De bieren

Het assortiment van Hert Bier bestaat nu uit 7 bieren, die allemaal het woord ‘leven’ in hun naam hebben:

  • Dorps Leven – Blond 6,5%
  • Zwaar Leven – Tripel 7,7%
  • Wild Leven – Bockbier 6,5%
  • Lang zal ze Leven – Amber 7,2%
  • Nieuw Leven – Weizen 5,3%
  • Dubbel Leven – Dubbel 6,5%
  • Mooi Leven – Premium bier 5,0%

Daar moet op gedronken worden!

Uiteraard kon er tijdens de open dag geproefd worden in de brouwerij. Normaal kan dit alleen in het proeflokaal dat op de eerste etage zit. In dit proeflokaal worden proeverijen en trainingen gegeven, bijvoorbeeld aan afnemers (retail en horeca) die meer advies willen geven over Hert Bier. Wat ik heel erg gaaf vind aan deze ruimte is dat je uitkijkt op de brouwketels.

Het bottelen

Een paar dagen later mocht ik terugkomen om ook foto’s te maken bij het bottelen van een batch Zwaar Leven. Bij het bottelen krijgt Hert Bier de hulp van Stichting Grensverleggende Talenten. Deze stichting biedt begeleiding aan jongeren en volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum en aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook maken de deelnemers van Stichting Grensverleggende Talenten de bierkratjes (voor relatiegeschenken) en het dienblad.

Wil je meer weten over Hert Bier? Kijk dan eens op hun website: www.hertbier.nl

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.