Hoe fotografeer je bierflesjes?

Elke brouwerij krijgt er wel eens mee te maken. Je hebt net een overheerlijk bier gebrouwen, een mooi etiket gemaakt en het bier is klaar om verkocht te worden. Vervolgens moet het bier nog wel wereldkundig gemaakt worden via sociale media en op de website van jouw brouwerij. Daarbij kan een mooie foto van jouw bier niet ontbreken. Waar moet je nou precies op letten bij het fotograferen van jouw bier? Ik geef je tips!

Reflecties

Iets wat ik zelf altijd storend vind aan foto’s van bieren, zijn de reflecties. Ik zie vaak foto’s voorbij komen waarbij de reflectie niet mooi is, er meerdere lichtbronnen in de reflectie te zien zijn, of dat er in de reflectie van alles te zien is (bijvoorbeeld de maker van de foto zelf). Zeker als de foto’s dienen als promotiemateriaal van jouw bier, wil je toch dat dit er professioneel uit ziet? Een strakke reflectie gaat over de hele hoogte van het bierflesje.

Belichting

Een flesje fotograferen vraagt een ander trucje dan bijvoorbeeld een persoon. Als je naar een flesje kijkt, zie je dat je er (in veel gevallen) doorheen kunt kijken. Als je dit ook in een foto over wilt laten komen, zul je ook de achtergrond moeten verlichten. Ik gebruik bij het fotograferen van een flesje twee lampen: één softbox (je weet wel, zo’n lampenkap) die het product van linksvoor uitlicht en één die de achtergrond verlicht. Als je dit goed doet, kun je zelfs op de foto zien welke kleur het bier heeft.

Rondingen

Wie houdt er nou niet van rondingen? Even zonder dollen: ik ga het hier hebben over de ronding van een flesje bier. Ondanks dat je weet dat een flesje rond is, wil je dit ook op de foto laten zien. Daarom belicht ik het flesje vaak ook van linksvoor. Hierdoor zie je aan de rechterkant een schaduw ontstaan. Schaduwen zorgen ervoor dat je de vorm van het product kunt laten zien. Als de schaduw aan de rechterkant te donker wordt, kun je deze oplichten met bijvoorbeeld een wit vel papier. Een wit vel papier reflecteert namelijk licht, maar geeft niet zo veel licht dat het etiket te vlak wordt.

Druppels

Als het warm is (ook als het koud is overigens), is er niets lekker dan een koud biertje. Op een foto ziet een bierflesje er kouder uit als er waterdruppeltjes op te zien zijn. Wist je dat de druppeltjes die je op deze bierflesjes eigenlijk geen gewoon waterdruppels zijn? Ik heb hiervoor speciale druppelspray gebruikt. Deze spray heeft een hogere dichtheid dan gewoon water, waardoor de druppeltjes beter blijven zitten en niet meteen naar beneden glijden. Een mengsel van vaseline met water werkt ook goed.

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.