La Chouffe

Zoals ik in mijn proeverij van Kerstbieren al schreef, waren Sabine en ik laatst in Houffalize op vakantie. Waar is Houffalize bekend van? Precies! De brouwerij van La Chouffe staat daar om de hoek! Natuurlijk moesten we daar even langs gaan voor een brouwerijbezoek.

Rondleiding La Chouffe brouwerij

Op woensdagmorgen kwamen we er achter dat er alleen op maandag, woensdag en zondag rondleidingen worden gegeven in de brouwerij. We hadden niet gereserveerd van te voren, dus we moesten zorgen dat we op tijd (2 uur) zouden zijn. Er kunnen namelijk maximaal 25 personen mee per groep. Op tijd waren we zeker, zelfs een uur te vroeg. 

De brouwerij

De brouwerij van de bieren van La Chouffe staat nog steeds op dezelfde plek waar het ooit begonnen is. Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, zwagers van elkaar, begonnen achter in de schuur een brouwerij waar ze brouwsels van 50 liter maakten. Eerst hobbymatig, maar later gingen zij fulltime brouwen. De vraag was namelijk groot, zowel in België als in Nederland. Nederland was trouwens het eerste land waar het kabouterbier heen werd geëxporteerd. Op dit moment worden de bieren in meer dan 40 landen gedronken. In de brouwerij wordt op 2 of 3 dagen gebrouwen in batches van 10.000 liter en dat 6 keer op een dag. Dit is goed voor 90% van de totale bierproductie (20.000.000 liter per jaar!) van La Chouffe. 10% wordt dus elders gebrouwen. De bottellijn staat ook ergens anders. Het bier dat klaar is om gebotteld te worden wordt dan met een tankauto daarheen gereden. Jaren terug was ook het idee om een pijpleiding aan te leggen, maar die is er nooit gekomen omdat de afstand iets te groot is (en er zouden dan mensen gaten kunnen boren om zo aan gratis bier te komen). 

Proeverij

Om de rondleiding af te sluiten, worden er na de rondleiding ook bieren geproefd (3 stuks). De eerste bieren die we kregen waren de La Chouffe en de Mc Chouffe. Het derde bier mag je zelf kiezen. Sabine koos de Houblon (hop in het Frans) met drie soorten hop. Zelf koos ik de Cherry Chouffe. Zelfs onze gids vond het bijzonder, want meestal was het andersom. Het is namelijk meer een vrouwenbier, maar ik had deze nog niet gedronken, de andere bieren wel. Je moet toch nieuwe bieren in kunnen checken op Untappd, toch?

Leuk om een keer te zien!

Ben je een keer bij Achouffe in de buurt? Ga dan eens bij de brouwerij langs en volg een rondleiding. Kijk van te voren even of de rondleiding wel die dag gegeven wordt, of reserveer ruim van te voren. Een rondleiding kost voor volwassenen 9 euro p.p., voor kinderen ouder dan 12 kost het 5 euro p.p. en kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen krijgen overigens geen bierproeverij, maar dat lijkt me duidelijk…  Meer informatie over de rondleidingen kan je vinden op de website.

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.