Eviltwin Brewing – Mission Gose

Het heeft even geduurd, maar ik heb weer een bier om met je te delen! De Mission Gose van Eviltwin Brewing uit Brooklyn!

Brooklyn

In april ben ik samen met Sabine naar New York geweest en hebben ook een dag in Brooklyn doorgebracht. Een toffe wijk met veel street art, leuke winkeltjes én brouwerijen. Als je ooit in de buurt bent van Brooklyn, ga er heen! Zeker als je dagen in Manhattan hebt gelopen is het heerlijk om naar Brooklyn te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over of je mensen aanstoot op straat, want het is allemaal wat ruimer. In Manhattan vond ik het erg leuk, maar ook erg druk op straat, soms een beetje vermoeiend. Daarnaast kun je de zon weer eens zien, want door die grote wolkenkrabbers loop je vaak in de schaduw. Natuurlijk moest ik bij het verlaten van de VS wat New Yorkse bieren meenemen naar huis. Eén daarvan was een bier van Eviltwin Brewing: de Mission Gose.

Wat is een Gose?

Zelf had ik nog nooit een Gose gedronken. Voordat ik dit blikje opentrok ging ik toch even checken wat nou precies een Gose was. Ik kwam erachter dat een Gose een zuur tarwebier is, wat origineel uit het Duitse Goslar komt. Dit is één van de weinige bieren uit Duitsland die niet aan het Reinheitsgebot voldeed, want voor bepaalde streekproducten werd een uitzondering gemaakt. Andere bekende tarwebieren zijn Weizen en Witbier en vooral van die laatste heeft dit bier wat weg. Een Gose wordt vaak net zoals een witbier gekruid met koriander, vandaar de vergelijking. Naast koriander wordt er vaak zout aangebracht aan het bier. Dit is duidelijk te proeven!

Originele Gose vs. moderne Gose

Van origine gist een Gose door een spontane gisting. Hierbij wordt het net gebrouwen bier (dan nog wort genoemd) in een open tank in contact gebracht met de open lucht, waardoor er een spontane gisting ontstaat. Er wordt dus geen gist handmatig aan toegevoegd, want in de open lucht zweven ook gisten die graag van de suikers in jouw wort willen snoepen. Tegenwoordig wordt er wel gist toegevoegd aan de wort en krijgt het bier de zure smaak door het toevoegen van melkzuur.

Heb jij het ook zo warm? Snel proeven, die koude kletser!

Kijken

  • Kleur: geel
  • Schuim: fijn schuim, is snel verdwenen
  • Helder of troebel: helder

Ruiken

  • Geur: fris, citrus, maar ook bloemig door de eucalyptus. Dit bloemige heeft wat weg van aardbei.
  • Sterkte geur: licht

Proeven

  • Smaak: zuur, zout, koriander, subtiel eucalyptus
  • Body van het bier: gemiddeld body
  • Koolzuurgehalte: gemiddeld koolzuur

Beoordeling

Een prima bier voor na fysieke arbeid op een warme zomerdag. Je moet wel van zure bieren houden, anders denk ik dat een glas teveel voor je is. Ook zul je waarschijnlijk even schrikken doordat er zout in dit bier zit. Dit is erg aanwezig. Ik denk trouwens dat dit bier daarom erg goed is met eten, want met de smaken zuur en zout kunnen de smaken uit een gerecht boosten. Ik zou dit bier erg graag eens bij zoete aardbeien willen proeven. Dat moet lekker zijn!

Written by Fabian Boot
Fabian is gek op fotografie, bloggen en bier drinken! Qua bier is hij een allesdrinker maar heeft een voorkeur voor zure bieren. Fabian is de oprichter van dit blog.